2023.02.03., péntek , Balázs

A világon egyedülálló földgáztározót adtak át Algyőn

2009. október 01., csütörtök 20:02

Átadták Magyarország legújabb, 1,2 milliárd köbméteres kapacitású, 150 milliárd forint összköltségű biztonsági földgáztárolóját csütörtökön Algyőn.

Magyarország a Szőregi stratégiai gáztározó átadásával az energiabiztonság terén nagyot lépett előre, nem kell tartanunk attól, hogy akár hónapokig tartó zavarok is veszélyeztessék a lakosság ellátását - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök létesítmény ünnepélyes átadásán.

A 150 milliárd forintos költségvetésű beruházás a kormány átfogó stratégiájának része, amelynek célja az ország energiabiztonságának javítása - mondta a miniszterelnök.

A tározók építése mellett a kormány ezért tekinti elsődleges prioritásnak a Nabucco vezeték építését, amelyen független forrásból, független útvonalon szállíthatnak gázt Magyarországra, ezért kezdett tárgyalásokat a cseppfolyós földgáz szállításának lehetőségéről és ezért támogatja független útvonalként a Déli Áramlat vezeték megépítését is - közölte a kormányfő.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, a tározó Európában a legkorszerűbb és a maga nemében egyedülálló a világon, hiszen eddig sehol nem épült olyan stratégiai tározó, melyet kizárólag veszélyhelyzet, havária esetén használnak.

A beruházás során 200 kilométernyi csővezetéket fektettek le a föld alá, összesen 44 darab 1800 méteres mélységű kutat fúrtak - érzékeltette a beruházás nagyságát az elnök, aki hangsúlyozta, a fejlesztéssel az ország mindent megtett az gázellátás biztosítása érdekében, amit saját erejéből tehetett. A következő lépés a közép-európai hálózatok összekapcsolása - tette hozzá.

A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági készlet elsősorban a háztartási és a kommunális fogyasztók biztonságos földgázellátását szolgálja, valamint azon felhasználókét, akik gázfogyasztásukat más energiaforrásból nem tudják pótolni. Az energiapolitikáért felelős miniszter ennek a biztonsági készletnek a felhasználását rendeletével engedélyezheti, a rendszerirányító kérelmére, illetve a Magyar Energia Hivatal kezdeményezésére.

Az MMBF Földgáztároló Zrt. a Mol Nyrt. 72,5 százalékos, valamint Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 27,5 százalékos tulajdona és a biztonsági földgázkészletet hosszú távú szerződés alapján tárolja Európa egyik legmodernebb gáztárolójában, amelynek kivitelezése a Mol-lal kötött fővállalkozói szerződés keretében folyt.

A Szőreg-1 telep tárolóvá alakításának 150 milliárd forintos költségét részben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 200 millió eurós hiteléből fedezték, a projekt nem terheli a költségvetést, a finanszírozási konstrukció szerint a beruházás ára a jövőben épül be a gáz fogyasztói árába.

A létesítmény az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági tározói kapacitás mellett 700 millió köbméter kereskedelmi tározói kapacitással is rendelkezik. Komoly, regionális szintű verseny van kialakulóban a kereskedelmi gáztároló szektorban. A Horvátországhoz, Szerbiához, Romániához és Bosznia-Hercegovinához közel lévő gáztároló létesítménynek a szélesebb közép-európai térségen belül is fontos szerepe lehet a földgázellátási hiányok kockázatainak enyhítésében - áll a tájékoztatóban.

Forrás: VG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.