2023.02.03., péntek , Balázs

Nő a földgáz ára a világpiacon, a forint erősödése mérsékelheti a belföldi árat

2009. október 08., csütörtök 19:28

A világpiacon nő a földgáz ára, de a forint erősödése mérsékelheti a belföldi árat - közölte Szöllősi László, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője a Central European Business Centre energia konferencián csütörtökön Budapesten.

A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy július elsejétől a fogyasztók köbméterenként 4,3 forint úgynevezett kiegyenlítő elemet is fizetnek a gázdíjban, ami szintén tompítja az esetleges áremelést. Ez a földgáz árának 1-2 százalékos emelkedését képes ellensúlyozni.
    
A MEH főosztályvezetője hangsúlyozta: az ellátásbiztonság sokba kerül, és mindenkinek meg kell fizetnie. Október elsejétől például a biztonsági tároló költsége 1,397 forintot jelent a végfelhasználói árban. Szöllősi László hangsúlyozta, hogy még hosszú ideig politikai döntés kérdése marad az az arány, amit a végfelhasználói árban a rendszerhasználati díjak és a gáznak mint terméknek az ára képvisel.    
   
Az ellátásbiztonság politikai döntés kérdése, de nem jó megoldás, hogy a nem fizető fogyasztók által okozott veszteség részben a befektetőre, részben pedig a rendben fizető fogyasztókra hárul - mutatott rá a főosztályvezető. A szabályozás túl hosszú fizetési türelmi időt hagy, és további időt hagy a fogyasztásból történő kikapcsolásig.
   
Zsuga János, a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a konferencián ismertette az FGSZ vezetéképítési tevékenységét és terveit. Eszerint a decemberben befejeződő román összekapcsolás mellett már építik a horvát összeköttetést, és tervben van a szlovén és szlovák kapcsolat is. Az igazán fontos lépés a magyar-szlovák vezetékrendszer kiépítése lesz, amely része lehet az észak-déli irányú gázvezeték-rendszernek. Akkor a lengyelországi cseppfolyósgáz-terminálból és a Jamal vezetékből is érkezhet majd gáz Magyarországra. 
   
Az FGSZ, mint a földgázrendszer irányítója a jövő évben kezdi meg a rendszert kiegyensúlyozó  gázmennyiségre a napi kereskedést. Ez nem gáztőzsde lesz, de név nélkül szabályozott módon lehet majd kereskedni ezen a rendszeren.
   
Zsuga János kérdésre válaszolva megemlítette, hogy szükség lenne a földgáz- és a villamosenergia-ipari rendszerirányítók együttműködésének jogi szabályozására. Hozzáfűzte: nagyon jó munkakapcsolat van a két irányító között.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.