2023.02.03., péntek , Balázs

Növelte 2010-es olajkeresleti előrejelzését az IEA

2009. október 09., péntek 18:36

A világ olajkereslete a korábban jelzettnél gyorsabb ütemben emelkedik az idei év hátralévő részében és jövőre, párhuzamosan a globális gazdasági helyzet javulásával - állapítja meg a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) pénteken nyilvánosságra hozott havi jelentése.

Az IEA az olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését havi 150 ezer hordóval napi 1,42 millió hordóra emelte 2010-re vonatkozóan. Jövőre a világ olajkereslete eszerint napi 86,05 millió hordó lesz az idei évre becsült napi 84,63 millió hordó után.
    
Az IEA az év hátralévő részére vonatkozóan is megemelte előrejelzését: a negyedik negyedévben napi 85,2 millió hordó lesz az olajfelhasználás, napi 530 ezer hordóval több az egy hónappal ezelőtt becsültnél. Az idei fogyasztási mélypont a második negyedévben volt napi 84,1 millió hordóval.
   
Az IEA az IMF javított globális gazdasági növekedési prognózisával és gazdasági fellendülésre utaló legfrissebb amerikai és ázsiai makrogazdasági adatokkal indokolta megemelt olajfelhasználási előrejelzését.
   
Az IMF október elsején jelentette be, hogy megindult a globális gazdasági javulás és ennek tükrében 2010-re 3,1 százalékos GDP növekedést helyezett kilátásba, a világ második legnagyobb olajfogyasztója, Kína vezetésével.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.