2023.02.03., péntek , Balázs

Újabb olajvezeték - Moszkva és Peking megaüzletre készül

2009. október 12., hétfő 21:14

Oroszország várhatóan összesen 5,5 milliárd dollár értékben köt szerződéseket Kínával a Vlagyimir Putyin miniszterelnök Pekingben személyesen tárgyal partnerével.

A létrejövő mintegy harminc szerződés nyomán - amelyek az infrastruktúrát, az energiát, a bányászatot, a közlekedést és a távközlést érintik - Oroszország a jelenleginél  több olajat és földgázt ad el Kínának, amely máris a világ második legnagyobb energiafelhasználója – jelenti a BBC.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Idén Moszkva már aláírt egy 25 milliárd dollár értékű szerződést egy olyan csővezeték megépítésének finanszírozására, amelyen keresztül olajat szállítanak majd Szibériából Kínába. Cserébe Oroszország húsz évre biztosítja Kína számára a nyersolaj-ellátást.

Elemzők szerint Moszkva gépeket is szeretne Kínába exportálni, ám az ország csak korlátozottan tart igényt a termékekre. Szó van arról is, hogy a kétoldalú kereskedelem tételeit a dollár helyet a saját valutájukban számolják el. Jelenleg az orosz-kínai kereskedelemnek mindössze egy százalékát bonyolítják le rubelben vagy jüanban.

Forrás: VG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.