2023.02.03., péntek , Balázs

Már Szaúd-Arábia is atomenergiára vált az olajról

2009. október 13., kedd 20:27

Szaúd-Arábia lehet a következő olajtermelő állam az Egyesült Arab Emirátusok után, amelyik atomerőművet épít, hogy a kitermelt olajból minél több maradjon  exportra és az áramtermeléstől eltérő egyéb belső felhasználási célokra.

"15 éven belül elektromos energia szükségletünk 20-25 százalékát atomenergiával kívánjuk fedezni" - mondta a Zawya Dow Jones hírügynökségnek Bakr Khoshaim, a Shura tanács (az uralkodó által kijelölt tagokból álló törvényhozó testület) tagja, energiaügyi tanácsadó.
    
Szaúd-Arábia rohamosan növekvő népessége miatt a kitermelt olaj egyre nagyobb hányadát használja fel a belföldi energia- és üzemanyag szükséglet kielégítésére.
   
Az ország 2007-ben napi 2,3 millió hordó olajat használt fel, 50 százalékkal többet mint az évtized elején. Szaúd-Arábia belföldi olajfelhasználásának 75 százalékát az elektromos energia termelés emészti fel, ezért a források diverzifikálása égetően szükségessé vált az ország számára.
   
Növekedési célkitűzéseinek megvalósítása esetén az országnak kevesebb mint 20 éven belül napi 5 millió hordóval több olajat kellene majd felhasználnia, ami az exportbevétel mintegy felét emésztené fel - mutatott rá Ahmad Al-Sa'adi, az állami tulajdonban lévő Saudi Aramco olajvezetékekért, elosztásért és terminálokért felelős alelnöke.
   
A bevételkiesés pótlására az Aramco napi 3 millió hordó olajjal többet kell hogy termeljen a jelenlegi 12,5 milliónál, ami csak 700 milliárd dolláros beruházással lenne megvalósítható.
   
A királyság elektromos energia igénye rohamosan nő. Az áramtermelési kapacitás 2008-ra 52 százalékkal, 39.242 megawattra bővült az ezredfordulóhoz képest. A felhasználás viszont 2020-ig a Saudi Electricity Co. prognózisa szerint 70 ezer megawattra emelkedik majd. Az elkövetkező tíz évben a vállalat 80 milliárd dollárt fordít rra, hogy  a termelési kapacitás 20 ezer megawattal bővítse.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.