2023.02.03., péntek , Balázs

Elszállhat az olajár?

2009. október 14., szerda 21:19

A világ tőkeállományának 14 százaléka az energia szektorban van lekötve, a következő 50 évben pedig csak a korábbi nagy technológiaváltásokhoz (például mint a repülés) hasonlítható nagyságrendű plusz tőkeigény várható - mondta el Varró László a Mol stratégiai fejlesztési ügyvezető igazgatója a Stabilitás pénztárkonferencián.

Mint szavaiból kiderül, a rendezvényen való jelenlétét is az indokolja, hogy a szektor nagyon is rászorul az olyan nagy intézményi befektetők pénzére, mint a nyugdíjpénztárak. Különösen azért, mert az itteszközöl beruházásoknál legalább 10 évvel kell számolni, amíg a projekt termőre fordulhat.

Az energiaiparban várható folyamatokkal kapcsolatban a szakember kifejtette: a válság hatására az olaj iránti kereslet 3 százalékkal, a kitermelési és fejlesztési beruházások viszont 20 százalékkal estek vissza. A olajár pedig- mint az jól látszott az elmúlt évtizedben is - kisebb fundamentális változásokra óriási ugrásokkal képes reagálni. Varró egyébként ezután mindenkire magára bízta, hogy a várható áralakulást megbecsülje.

Az előadás alapján egyébként nem csak az előbbiek vezethetnek az olajár újabb (talán a korábbinál is jelentősebb) szárnyalásához. Jelenleg a világon minden tizedik embernek van autója - fejtette ki - a következő tíz évben viszont ezen a téren hatalmas változás várható. Ugyanebben az időszakban viszont az olajmezők kitermelése drasztikusan csökken majd. A következő 20 évben kétszer annyi mezőt kellene felfedezni, mint korábban.

Mint elhangzott: a pénzügyi válság sokkal drámaibb visszaesést hozott az alternatív energia, mint a hagyományos terén. Előbbi ugyanis tipikusan jelentős hitelre szorul. Varró megemlítette, hogy például a szélenergia iparág legnagyobb finanszírozóját úgy hívták, hogy Lehman Brothers.

Forrás: Napi Online

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.