Hírek

A kamara további változásokat szeretne a terményszárítók földgáz-rendszerhasználati díjának megállapításában

Bár a hónap elejétől a terményszárítók számára kedvező módon változott a földgáz-rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló jogszabály, a Magyar Agrárkamara további változásokat szeretne.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a legutóbbi módosítással lehetővé vált a terményszárítók számára, hogy hitelesített helyi hőmérsékletmérők adatai alapján számoljanak el a vételezett gáz után, azonban a téli időszakra az eddiginél alacsonyabb átlaghőmérséklet alkalmazását szeretnék elérni a napi átlaghőmérséklet alapján elszámoló gazdálkodók érdekében.
    A napi átlaghőmérséklethez kötött gázfelhasználási kritériumrendszerben a novemberre és decemberre vonatkozó 0 Celsius fokos küszöbérték mínusz 5 Celsius fokra történő csökkentését kezdeményezte már korábban is a kamara, és ezt továbbra is szorgalmazzák.
    Az e hónap elejétől, azaz június 1-től módosult rendelet értelmében lehetőség van hitelesített helyi hőmérsékletmérő berendezések alkalmazására, emellett bővült a hőmérsékleti adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőállomásainak listája is.
    A közlemény szerint ez azért fontos, mert több éve visszatérő gondot jelentett a terményszárítókat üzemeltető gazdálkodók számára a rendszerhasználati díjakról szóló rendelet alkalmazása.
    Az egyik gondot az jelentette, hogy a szabályozás nem adott lehetőséget a termelőknek a földgázvételezés helyén a hőmérsékletmérésre. Többletvételezés esetén így a pótdíjak kiszámításához az Országos Meteorológiai Szolgálat által igen kevés mérőponton regisztrált napi hőmérsékleti adatokat vették figyelembe.
    A szigorú gázvételezési szabályok – amelyek a rendszerhasználati díjak kiszabását az előre nem prognosztizálható napi hőmérsékletekhez kötik – különösen az őszi betakarítások idején érintették hátrányosan a termelőket.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés