Hírek

Együtt csökkent a WTI és a Brent ára

Nominális értelemben hajszálra egyforma mértékben csökkent a WTI és Brent árfolyama az elmúlt egy héten. A Brent ára hordónként 1,65 dollárral mérséklődve 107,7, a WTI ugyanennyit esve 99,5 dolláron zárta a kereskedést.


Mindkét olajfajta árára a romló világgazdasági kilátások hatottak kedvezőtlenül, amelyek immár a BRIC-országokat sem hagyják érintetlenül. A magas árak és a lassuló növekedés nehéz döntés elé állítja az OPEC-et a testület szerdai ülése előtt.

A múlt heti, kétnapos európai csúcsot követő megállapodás − minden kedvező hatása ellenére − tovább romló növekedési kilátásokat hozott magával, hiszen a szigorú költségvetési korlátok újabb megszorításokat és/vagy adóemeléseket vetítenek előre. Ráadásul az egyezség rövid távon nem csökkenti a finanszírozás magas költségeit Európában, mivel a megállapodást legkorábban nyáron ratifikálják. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nemzetközi hitelminősítők aligha várják ki 2012 nyarát az újabb besorolásokkal, így a jelenlegi helyzet a legjobb esetben csökkenő, rosszabb esetben zuhanó kőolajárakat vetít előre.

Az olajpiacok ebben a helyzetben legfeljebb az ázsiai gazdaságok belső motorjaiban bízhattak, de ez a remény is szertefoszlani látszik. A szigorú monetáris politika és Európa csökkenő importigénye mára rányomta a bélyegét a nagy ázsiai gazdaságok teljesítményére is, amit Kínában a beszerzésimenedzser-index hanyatlása, Indiában pedig az ipari kibocsátás éves szinten 5,1 százalékos csökkenése jelzett. A problémát mintegy illusztrálandó, az OECD tegnap közzétett kompozit indexei szerint Indiában, Brazíliában és Európában kifejezetten lassulni fog a gazdaság.

A magas olajárak és a lassuló világgazdasági növekedés nehéz döntési helyzetbe hozza az OPEC-et a szervezet szerdai bécsi ülése előtt. A legutóbbi OPEC-ülés kvóták megszabása nélkül ért véget, így biztosította a szervezet a líbiai olaj kiesésének ellensúlyozását. Ennek megfelelően Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait jelentősen növelte kitermelését. Mivel a líbiai olaj, bár a vártnál lassabban, de mégiscsak visszatér a piacra, az OPEC-nek most arról kell döntenie, hogy a termelést csökkentse-e, vagy inkább pótolatlanul hagyja a takarékon lévő líbiai kínálatot. A nagyon gyenge világgazdasági kilátások miatt a tagországok feltehetőleg nagyobb rizikót látnak abban, hogy a világgazdaság növekedése éppen a magas olajárak miatt tovább lassuljon, mint abban, hogy az árak a gyenge kereslet miatt összeomoljanak. Ráadásul ez utóbbi nem kívánt eseményt az OPEC jobban tudja kontrollálni, mint az előbbit, mert a kitermelést szigorú felügyelet alá helyezve gyorsan tud reagálni egy esetleges árzuhanásra.

Valószínűtlennek tűnik, hogy 110 dolláros olajár mellett a szaúdiak hozzájárulnának egy árfelhajtó döntéshez, ezért várhatóan olyan megállapodás születik, amely a jelenlegi magas, napi csaknem 30 millió hordós kitermelési szinthez igazítja a kvótákat.

Forrás: Napi Gazdaság

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés