Hírek

Elindult az ország legnagyobb biogázerőműve

Magyarország legnagyobb biogázüzemét adták át tegnap Szarvason, a 4,2 megawatt villamos energia teljesítményű erőmű 4,5 milliárd forintból, közel 500 millió forintos uniós támogatás segítségével, alig több mint egy év alatt épült fel − számolt be az MTI-Eco.

    A német r.e Bioenergie GmbH tulajdonában álló, évente 18-20 ezer lakos teljes energiaellátására képes erőmű az élelmiszer-előállításból származó, évi több mint 40 ezer tonna hulladékot képes feldolgozni. A környező állattartó telepek 53 ezer tonnányi szerves trágyáját is felhasználja az üzem, amely évente 12,5 millió köbméter biogázt állít elő.

    Az erőmű Szarvas külterületén működik, míg a projektben alapanyag-beszállítóként is közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. területén épített kiserőmű fűtési meleg vízen kívül technológiai gőzt, hűtési hidegenergiát és áramot is előállít. Itt hasznosítják a termelt biogáz 80 százalékát, ami évente 1,5 millió köbméter földgáz felhasználását váltja ki. A biogázüzemben a GE Jenbacher biogázmotorjait alkalmazzák.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook