Hírek

Hónapokon belül újraindulhat a líbiai olajtermelés

A hat hónapja tartó népfelkelés káoszba taszította a líbiai olajipart. A korábban napi mintegy 1,6 millió hordó kőolajat adó olajkutak termelése gyakorlatilag leállt, az exportterminálok és az olajvezetékek megsérültek.

Miután a felkelők hétfőn az ország fővárosának, Tripolinak a nagyobbik részét már elfoglalták, és a remények szerint a végéhez közeleg a háború, a szakértők azzal számolnak, hogy ha gyorsan megszületik a béke, az olajtermelés nagyobbik része akár hónapokon belül újraindulhat.

A Reuters által idézett elemzők szerint napi közel 1 millió hordó olajtermelés újraindítása valószínűsíthető belátható időn belül. Sok múlik ugyanakkor azok, hogy az infrastruktúrában milyen károk keletkeztek a felkelők és az országot 41 éven át irányító Moammer Kadhafihoz hű erők közötti csatározásban.

Az ország keleti, felkelők által ellenőrzött területén működő AGOCO olajvállalat még pénteken arról számolt be, hogy az általa működtetett olajmezők termelése akár három héten belül újraindítható.

Az idei év elejéig az OPEC-tag Líbia a világ 17. legnagyobb olajtermelője volt, Afrikában pedig a harmadik legjelentősebb. Líbia rendelkezik az afrikai kontinens legnagyobb olajkészletével. Líbia olajtermelésének 85 százalékát Európába exportálta. Líbia olajtermelése a világ olajfogyasztásának két százaléka volt, de a háború miatt a termelés napi kevesebb mint 100 ezer hordóra esett vissza, az export pedig teljesen leállt. Az országban nagyon sok olajmezőn dolgoztak külföldi szakmunkások, akik azonban elhagyták az országot.

Líbiának hat nagy olajterminálja van, ezeknek a műszaki állapota azonban egyelőre tisztázatlan. Az ágazati infrastruktúrában alig keletkeztek károk a harcok első hónapjaiban, mivel a szembenálló felek arra számítottak, hogy megszerzik a teljes ellenőrzést az ország olajipara felett. Közel egy hónapja azonban már arról érkeztek hírek, hogy több olajipari létesítmény komolyabb károkat szenvedett.

A polgárháború előtt a líbiai állami olajvállalat (NOC) felügyelte az ország olajtermelésének közel a felét. Február végén a NOC leánycége, az AGOCO bejelentette, hogy leválik anyavállalatáról és önállóan működik az ország felkelők által ellenőrzött keleti részében. Azt egyelőre nem tudni, hogy a háború után milyen szerkezet alakul ki az olajágazatban, de nagy valószínűséggel az AGOCO kezébe kerül az irányítás.

A líbiai olajtermelés gyors újraindítása elképzelhetetlen az országban korábban jelen lévő külföldi cégek nélkül, azt azonban még nem tudni, hogy a Kadhafival kötött olajszerződésekkel mi lesz.
A Líbiában legnagyobb külföldi olajvállalat az olasz ENI, amely már az 50-es évek óta jelen van. Az ENI tavalyi líbiai átlagosan napi termelése 270 ezer hordó olajegyenérték (boe) volt. Az olajtermelésre vonatkozó szerződése 2042-ig szól, de hogy ezt elfogadja-e majd egy később felálló új kormány, teljesen bizonytalan.
 
Forrás: Napi.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés