Hírek

Kapós maradhat a magyar bioetanol

A bioetanol jegyzési ára 2011 azonos időszakához képest most köbméterenként 100 euróval magasabb, eléri a 700 eurót. A magyar gyártók megérzik a kukoricatermés visszaesését.

A bioetanol iránti kereslet továbbra is magas lesz várakozásaink szerint, főleg azért, mert az unió továbbra sem önellátó ebből − mondta lapunknak Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója. A szabadegyházi Hungranánál viszont úgy vélik, hogy a globális terméskiesés miatt várhatóan kisebb lehet az idei bioetanol-előállítás. A bioetanol jegyzési ára 2011 azonos időszakához képest most köbméterenként 100 euróval magasabb, elérve a 700 eurót.

Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint 2012-ben 4,823 millió köbméter lehet az EU bioetanol-előállítása, 26 százalékkal több a 2009-esnél. Ennek ellenére az EU továbbra is importra szorul, elsődlegesen az USA-ból. Az unióban a bioetanol teljes felhasználáson belüli részaránya 2006-ban 15,5 százalék volt, 2011-ben pedig a különböző bekeverésekben értékesítve 21 százalék körül alakult − derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentéséből. Az EB szerint a 2012−2013-as gazdasági évben 279,4 millió tonnás lehet az unió gabonatermése, ebből 9,8 millió tonnát használhat fel a bioetanol-gyártás az előző évi 9,1 millió tonna után. Az év első felében a kőolaj, illetve az üzemanyagok drágulása nyomán visszaeső fogyasztás kismértékben visszavetette a bekeveréshez használt bioetanol iránti keresletet is.

A legnagyobb közép-európai gyártók közé tartozó Pannonia Ethanol évi 575 ezer tonna kukorica földolgozásával 240 millió liter bioetanolt állít elő dunaföldvári gyárában, az alapanyag beszerzése az idei terméskiesés ellenére zavartalan. Jelenleg nem tartjuk szükségesnek importkukorica vásárlását − mondta Reng Zoltán −, a cég törekszik a közvetlen beszerzésre. A társaság tevékenységét azonban nehezíti, hogy egyelőre kiszámíthatatlan a kukoricaárak alakulása, valamint a fizikai piacon a magyar export, illetve az import.

Elsősorban élelmiszer-ipari felhasználásra termelünk, ezért továbbra is csak Magyarországon termelt, génmódosítás-mentes kukoricát vásárolunk − közölte Lengyel Attila, a Hungrana vezérigazgatója. Az évi 70-80 milliárd forint árbevételű vállalkozás többnyire egymillió tonna fölött vásárol hazai kukoricát, ezzel az egyik legnagyobb hazai felhasználó, az évi 300 ezer tonnás cukor-előállítással pedig a legnagyobb ilyen európai gyár. Az utóbbihoz szükséges 600-700 ezer tonnát már beszerezték, a terméskiesés miatt azonban alkoholgyártásra csak a gazdaságosan megvehető mennyiséget fogják megvásárolni, bár eredetileg teljes kapacitáskihasználtságot terveztek.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook