Hírek

Mozgalmas évre számíthat az energetika

A területre 2012-ben többek között a nyersanyagárak gyakori ingadozása, a nanotechnológia területén bekövetkező áttörések és az olajkitermelésben alkalmazott új technológiák terjedése lesz jellemző − derül ki a Deloitte Energy & Resources Predictions 2012 című előrejelzéséből.


    A jelentés szerint a ritkaföldfémek ára magas marad, de sűrűn ingadozik majd, emellett fontos tényezőnek nevezi a kalózkodás XXI. századi újraértelmezését, amelyben többek között az olajkonténerek váltak a főszereplőkké. Jövőre folytatódik az integrált nemzetközi olajvállalatok szétválása, mivel bár egyes cégeknél a méret megőrzése lehet a siker kulcsa, más, a válságot jobban megszenvedő cégek hatékonyabban működhetnek önállóan. Becslések szerint a nanotermékek globális piaca a következő 10-15 évben ezermilliárd dollárra növekedhet, egy ilyen méretű piac pedig komoly hatással lesz az energetikára is. A tetőre szerelhető napelemes panelek például éveken belül elavulttá válhatnak, helyüket a jövőben egy, a tetőre fújható, festékszerű anyag veheti át.

    A Deloitte szerint az energetikai cégek életében a következő fordulópont a vizekre vetített ökológiai lábnyom lesz, illetve az olaj- és földgázvállalatok szempontjából egyre hangsúlyosabá válnak a geopolitikai kockázatok. A kőolajkihozatalt növelő eljárásokat a jövőben napenergia felhasználásával tehetik hatékonyabbá a vállalatok, az ehhez szükséges üvegházak létrehozásának, illetve a kitermelésben a földgázt helyettesítő gőz előállításának várhatóan alacsony költségei forradalmasíthatják a kitermelés hatékonyságát.

    A fogyasztók többsége még javuló gazdasági környezet esetén sem tervezi, hogy visszatér a korábbi energiafelhasználási szokásaihoz − idézi a felmérések eredményét a Deloitte elemzése. A prognózisok szerint a tengeri kitermelés szerepe az elkövetkező évtizedben egyre összetettebbé és fontosabbá válik, a jelentés emellett kiemeli a Független Államok Közösségének jelentőségét mind az energetika kínálati, mind pedig a keresleti oldalán.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés