Hírek

Üzent az olajfelhasználóknak Irán

Meghintáztatta az olajárakat az iráni állami televízió, amely hat európai országba irányuló olajexport befagyasztásáról tájékoztatott tegnap. A hír − amelyet később az olajminiszter cáfolt − napközben hathavi csúcsra, 120 dollár közelébe repítette a Brent árfolyamát.


Elemzők szerint nem tudni, hogy valóban tévedés történt-e a szigorú állami felügyelet mellett működő csatornánál, vagy esetleg Teherán így üzeni meg legnagyobb kereskedelmi partnerének − ahol júliustól embargó lép életbe az Iránból származó termékekre −, hogy képes befolyásolni az energiahordozó árát.

Bár a szankciókról a múlt hónapban döntöttek az unió tagországai, nem lehetett azonnali hatállyal életbe léptetni, mivel több dél-európai országban ellátási gondot okozna az import kiesése. Főleg a görögöket érintheti érzékenyen, ha Irán megelőzi a szankciót és önkéntes alapon felfüggeszti szállítmányait, ugyanis az ország olajigényeinek harmada származik innen.

Olaszországot és Spanyolországot is kellemetlenül érintené, ha a tél közepén fagynának be az iráni olajcsapok, ugyanis a tavalyi 450 ezer hordónyi napi európai importból a két ország 320 ezret vásárolt.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook