Hírek

Vesztésre áll a szénalapú energiatermelés

Egy évtizeden belül lekerülhet az európai (és így a magyar) energetika napirendjéről a szénvagyon hasznosítása, amennyiben a jelenleg kezdeti fázisban lévő tisztaszén-technológiai fejlesztések nem hozzák meg a szükséges áttörést − derült ki az Energiainfo.hu és a KPMG sajtóbeszélgetésén.


    A szénre alapozott áramellátás hazai erőforrásból és hazai munkaerővel (költségvetési bevételt termelve) csökkentheti hazánk energetikai kiszolgáltatottságát − hangsúlyozta Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ) ügyvezető titkára. Az MBSZ kutatásai szerint Magyarország 10,6 milliárd tonna földtani szénvagyonnal rendelkezik, a kitermelhető mennyiség 8,6, a gazdaságosan kitermelhető mennyiség pedig 3,3 milliárd tonna (amely Zoltay szerint 300 évre elegendő lenne a jelenlegi szintű szénfelhasználás kielégítésére).

    A szén a jelenlegi állás szerint vesztésre áll, amennyiben az EU továbbra is komolyan veszi dekarbonizációs törekvéseit, de a magyar energiastratégia is inkább atom-földgáz-megújuló irányt határoz meg, a szént csak tartaléknak tekinti − mondta Kovács Csaba, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadás igazgatója.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés