Hírek

Zuhan a napenergia ára

Fotovoltaikus (áramtermelő) naperőműveket érintő befektetést fontolgat az RWE AG, Németország második legnagyobb közműcége, miután a napelemek ára jelentősen csökkent az utóbbi időben.

 

A napelemek ára mintegy 80 százalékkal esett az elmúlt öt évben, a  számítások szerint 2011-ben a telepített kapacitások 50 százalékkal, 28  gigawattra bővülhettek globálisan. Az RWE-nek Spanyolországban már van érdekeltsége hőenergiát előállító erőművekben, ám korábban − a technológia költségeire hivatkozva − elzárkózott a fotovoltaikus beruházástól a társaság.

Az árak azonban "drámaian, várakozásainknál nagyobb mértékben" estek azóta − fogalmazott Hans Bünting, az RWE megújulóenergia-egysége, az Innogy pénzügyi vezetője. Bünting szerint azért is tanulmányozzák a lehetőségeket, mivel a napenergia-költségek már a tengerparti szélerőművekben termelt árammal is versenyképesek, sőt alacsonyabbak is lehetnek azoknál. A vállalat egyelőre elsősorban részesedésszerzésben gondolkodik.

Az első projekteket a Bloomberg híradása szerint ebből a szempontból Németországnál jobb adottságokkal rendelkező országokban valósíthatja meg az RWE, amely egy, afrikai és közel-keleti megújuló energiaforrásokra támaszkodó erőművekről szóló kísérleti projektről is tárgyal.

Az RWE négy év alatt mintegy 5 milliárd eurót költene megújuló, elsősorban tengerparti szélenergia-fejlesztésekre, miután Németország a fukusimai katasztrófa után nukleáris kapacitásai leállításáról döntött. Az országban ezzel párhuzamosan a napenergiát érintő támogatások csökkentését tervezik, ráadásul a napsütéses órák száma jelentősen elmarad a más európai országokban mérttől, ezért sem "otthoni" megvalósításban gondolkodik a társaság.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés