Hírek

A KKM nem kapott értesítést arról, hogy Oroszország lehetővé tenné az élelmiszerszállítást Magyarországnak

Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), sem Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos nem kapott hivatalos vagy informális értesítést arról, hogy Oroszország elsőként három ország, Görögország és Ciprus mellett Magyarország számára tenné lehetővé az élelmiszerszállítást az embargó feloldása után.

Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos keddi közleményében emlékeztetett: az Interfax orosz hírügynökség adta hírül, hogy Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Roszszelhoznadzor vezetője szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy szakértőket küldjenek a három országba.
A biztos hangsúlyozta: Magyarország tiszteletben tartja az Európai Unió szankciókkal kapcsolatos döntését, de örömmel és felkészülten várja az orosz szakértők esetleges érkezését. A magyar gazdák és cégek arra készülnek, hogy az embargó után azonnal meg tudják kezdeni a szállítást Oroszországba – közölte. Hozzátette: az orosz exporttilalom miatt a magyar agrárium napi 70 millió, éves szinten 10 milliárd forintos kiesést kénytelen elszenvedni.
A múlt héten az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat vezetője közölte: a magyar, a görög és a ciprusi termékek kerülnek először orosz piacra az embargó feloldása után. "Vizsgálják szakértők küldését Magyarországra, Görögországba és Ciprusra. Feladatuk auditálni a szállítókat azzal a céllal, hogy amint az Oroszország által válaszként hozott embargót Moszkva feloldja, ezek az országok azonnal exportálhassanak" – fogalmazott.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés