Hírek

A mezőgazdaság sikerének záloga a termékpályák rendbe tétele

A magyar mezőgazdaság sikerének záloga a termékpályák rendbe tétele és jó működtetése – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Füzesgyarmaton.

A IV. Füzesgyarmati Gazda- és Vállalkozónapok alkalmából rendezett vidékfejlesztési konferencián a miniszter példaként az alma termékpályát említette, ahol az idei évi értékesítési és feldolgozási problémákat a nem jól működő termékpálya is okozta. Kiemelte: az összehangolt termékpályák segítségével tovább lehet növelni a mezőgazdasági termelést Magyarországon, többlet jövedelmet lehet biztosítani a vidéken élő családi gazdálkodóknak és újabb munkahelyeket lehet létrehozni. Kifejtette, arra kell törekedni, hogy a magyar termékek jól megkülönböztethetők legyenek más országok élelmiszereitől. Legyen világos, hogy GMO-mentesek, és egészséges, tiszta természeti környezetben, kiváló minőségben állították elő őket. A magyar élelmiszerek esetében ez az a plusz előny, amivel a nálunk gazdagabb országok közül is kevesen dicsekedhetnek – mutatott rá Fazekas Sándor.
A miniszter az elmúlt négy mezőgazdasági évet értékelve elmondta: a vidék fontos hátteret jelentett és jelent a jövőben is Magyarországon. A  kormány ebben a ciklusban is fontos célnak tartja, hogy elősegítse a vidéken élők megélhetését a legfontosabb ágazatban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.  Az ágazat 2010-14 között stabilizálódott és növekedési pályára állt, 30 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása, ami páratlan eredménynek számít. Sikerült előre lépni a feldolgozóiparban és az agrárium növelte súlyát a magyar exportban.  Az ágazatban foglalkoztatottak száma 20 százalékkal nőtt, jelenleg 200 ezer ember dolgozik az ágazatban teljes munkaidőben, ami kiegészül az önnfenntartó családi gazdaságok tagjaival és az őstermelők létszámával. Kiemelte: a kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési céljainak megvalósítását alkotmányozási és törvényhozási folyamat előzte meg.  Az alaptörvény garantálja az ország GMO-mentességét. Az új földtörvény jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar föld magyar földműves tulajdonában maradjon. A hungarikum törvény a kiemelkedő, tradicionális termékek védelme érdekében született.  
A mezőgazdaság jövőjével kapcsolatosan a miniszter elmondta: bővül az agrártermékek piaca, így a jövőben többet kell termelnünk. Még folynak a tárgyalások Brüsszelben a 2014-2020 közötti költségvetési időszak Magyarországra vonatkozó mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási programok feltételeiről. Több fejezetet zártunk le sikeresen. Hozzáfűzte: az idei évben a kormány megduplázta az állatjóléti támogatások összegét, ami 19 milliárd forintról 38 milliárd forintra emelkedett. Élelmiszeripari fejlesztésekre és gazdasági versenyképesség növelésére mintegy 300 milliárd forint pályázati pénz áll majd rendelkezésre. A vidékfejlesztési programokról szóló EU tárgyalások lezárását követően az első pályázati kiírások második félévben jelennek meg – mutatott rá Fazekas Sándor.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook