Hírek

A tavalyi rekordértékeket közel nyolc százalékkal haladja meg a mezőgazdaság idei GDP-je

A mezőgazdaság a GDP-hez 2013-ban többet tudott hozzátenni, mint 2012-ben, de ezt az eredményt 2014-ben felülmúlta, és ebben a sikerben óriási szerepe van a szántóföldi növénytermesztésnek – mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára a NAK Országos Szántóföldi Növénytermesztési és Mezőgazdasági Kereskedelmi összevont osztályülésén Kecskeméten.

Pedig az idei év sem volt eseménytelen, az orosz embargó mellett a sok csapadék is komoly kihívást jelentett a gazdáknak. A nehézségek ellenére az idén a kukorica- (~9,3 millió t), a napraforgó- (~1,6 millió t) és a repce (660 ezer t) termésmennyiséggel történelmi rekordot könyvelhetünk el. Viszont az ország nagy részén a sok csapadék hatására, a termés mennyisége meghaladta ugyan az elmúlt évek átlagait, viszont a minőségi paraméterek elmaradnak a megszokottól, így a viszonylagos terménytöbblet hatására több helyről jelezték a gazdálkodók aggályaikat az értékesítéssel kapcsolatban.

A betakarítást leginkább a belvíz nehezítette, de Zászlós Tibor, a NAK Mezőgazdaságért felelős országos alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Kamara már tett lépéseket ebben az ügyben. Kérték egy kormánybiztos kinevezését, aki folyamatosan egyeztet a gazdákkal. Az Államtitkár úr megerősítette, hogy a jogos kárenyhítési igényeket ki tudják elégíteni, erre 14 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár a továbbiakban elmondta, hogy sikerült elérni Brüsszelben, hogy az agrárfinanszírozási célokra más operatív programok keretéből lehessen átcsoportosítani, így nem csökken a támogatás mértéke. Kiemelte, hogy a támogatás területalapú formában (SAPS) működik még 2020-ig. Ennek alapján az alaptámogatás, valamint a "zöldítés" várható együttes összege 226 euró – mintegy 68 ezer forint – lesz hektáronként

A fiatal gazdálkodók támogatásával kapcsolatban az államtitkát elmondta, hogy a kiegészítő támogatás előreláthatóan 67,5 eurót – 20 250 forintot lesz majd hektáronként.

Felhívta a figyelmet, hogy az uniós támogatásokat igénybe vevő gazdálkodóknak különféle kötelezettségeket ír elő Brüsszel 2015-től, ezért fontos feladatának tekinti a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a NAK-kal együtt a falugazdászokon keresztül minden segítséget megadjon a termelőknek a zöldítéssel kapcsolatban. Egy kiadvány is készül, amely minden fontos információt tartalmaz majd.

Dr. Somogyvári Vilmos, a NAK szakértője beszámolt a Vadászati Törvénytervezet módosítási folyamatának jelenlegi állapotáról, ismertette az érvényben lévő törvény  mezőgazdasági vadkárral kapcsolatos földtulajdonosi és jogosultra vonatkozó jogokat és kötelességeket. Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett a vadkár mértéke, és a vaddal való gépjármű-ütközések száma is. Előadásában elmondta, fontos lenne, hogy a vadlétszám becslését független, vizsgázott, jól felkészült szakemberek végezzék, továbbá a vadkárpénzbeli mértékének korrekt megállapításához ki kellene dolgozni egy egységes eljárásrendet, protokollt, vadkárbecslési útmutatót.  Továbbá a vadállomány további csökkentésének szükségességét is hangsúlyozta, valamint ismertette a vadkárcsökkentés lehetséges módozatait.

A NAK mellett működő Etikai Bizottság elnöke, dr. Balogh Zoltán előadásában beszélt arról, hogy az érvényben lévő Etikai Szabályzat a Kamara minden tagjára kiterjed,. Szükség esetén lehet etikai vétséggel kapcsolatos eljárást kezdeményezni, de kiemelte, hogy minden eljárásban az együttműködésen van a hangsúly, valamint törekedni kell a peren kívüli megegyezésre. Kérte a tagokat, hogy használják ki az Etikai Bizottság nyújtotta lehetőségeket.

Forrás: nak.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés