Hírek

Átadták a főváros első, tanyasi termékeket árusító piacát (+video)

Átadták a főváros első, a hét hat napján tanyasi termékeket árusító piacát Budapesten a belvárosban, a Hold utcában.

 

A felújított vásárcsarnokot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rogán Antal (Fidesz-KDNP), Budapest V. kerületének polgármestere adta át hivatalosan rendeltetésének. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója az MTI-nek elmondta: a Hold utcai vásárcsarnokot 220 millió forintból – teljes egészében nemzeti forrásból – újította fel az önkormányzat. A pénzből megújult a vásárcsarnok komplett szerkezete és a tanyasi termékek értékesítését szolgáló standokat alakítottak ki. A beruházás alig egy év alatt készült el.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba
 

Fazekas Sándor köszöntőjében kiemelte: a Hold utcai vásárcsarnok a Vidékfejlesztési Minisztérium és az önkormányzat együttműködésének eredményeként újult meg. Így egy újabb lehetőséget kapnak a tanyasi termékeket előállító gazdálkodók, hogy áruikat a rövid ellátási láncnak köszönhetően közvetlenül a fogyasztóknak értékesítsék. Jól járnak a vásárlók is, mivel közvetlenül a termelőktől vehetik meg a jó minőségű magyar kézműves élelmiszereket Budapesten a belváros szívében – mondta a miniszter, aki szerint így egy olyan közösségi tér alakul ki a Hold utcai piacon, amely kedvező az eladónak és a vevőnek.

Közölte, a szaktárcánál négy éve kezdődött meg az a munka, amelynek célkitűzése az volt, hogy minél több magyar piacon kaphatók legyenek a közvetlenül a vidéki magyar termelőktől származó áruk. Ennek nyomán ma már mintegy 120 gazdapiac működik az országban, és várhatóan továbbiak is nyílnak majd, mivel folyamatos az érdeklődés irántuk a termelők és a vásárlók részéről. Fazekas Sándor példaként említette, hogy a fővárosi piacokon most 166 tanyasi gazdaság árulja termékeit, s a gazdák a Hold utcai piacon is mintegy 300 terméküket kínálják majd.

Rogán Antal a többi között arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával Budapest belvárosában sikerül megőrizni egy olyan történelmi értéket, mint a Hold utcai piac, amely mostantól a magyar termékek árusítására szakosodik. A fejlesztés eredményeként a vásárcsarnok nemcsak XIX. századi arculatát őrizte meg, hanem a mai igényeknek megfelelő funkciókkal is ellátták az épületet, például akadálymentessé tették. Megemlítette: a csarnokban helyet kapott a belvárosi szociális bolthálózat üzlete is, amelyben a rászorulók vásárolhatnak, közvetlenül a termelőktől származó magyar árukat is.

Mezőszentgyörgyi Dávid, aki egyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára is, emlékeztetett, hogy a Vidék Mustra – ahol a termelők közvetlenül adhatták el a fogyasztóknak termékeiket – két évig, a Kossuth tér felújításának kezdetéig, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt nagy sikerrel működött. Most ezek a hagyományok a Hold utcai piacon folytathatók a hét hat napján.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook