2023.06.09., péntek , Félix

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

2014. április 17., csütörtök 18:31

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet.

A használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez. Segíthet a tanúsítvány abban is, hogy a jelenlegi fejenként 25 kilogrammos hazai éves sertéshúsfogyasztást növelni tudjuk - tette hozzá az államtitkár. Czerván György Derecskén is felidézte a sertéságazati stratégia legfontosabb célkitűzését, miszerint néhány év alatt meg akarják duplázni a jelenlegi 3 milliós sertésszámot.
Németh Antal, az MTI érdeklődésére elmondta: a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatának szigorú feltételei vannak. Pályázni a terméktanács honlapján lehet a cím elnyerésére. Legközelebb május 8-án bírálják el az eddig beérkezett pályázatokat.
Elsőként Szabó Imre, a derecskei Bold Argo Kft. tulajdonos ügyvezetője vette át a tanúsítványt. Az MTI érdeklődésére elmondta: 2200 kocájuk van, 33,4 százalékos egy kocától az éves malacszaporulat, 65 ezer hízót vágnak le évente, sertéságazatuk éves árbevétele 3,5 milliárd forint.
A másik védjegytulajdonos, a nádudvari Hage Zrt. elnöke, Kovács Lajos kifejtette: cégcsoportjuk 230 ezer hízót nevel egy évben, árbevételük eléri a 30 milliárd forintot.
A feldolgozással foglalkozó debreceni Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője, Papp István közölte: 120 ezer sertést dolgoznak fel évente, árbevételük 6 milliárd forint. Pályázati források felhasználásával feldolgozó-kapacitásukat 250-300 ezer sertésre kívánják növelni.
A védjegy-használatot szintén elnyert Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél 1200 kocát tartanak, s 25-30 ezer hízót nevelnek, illetve dolgoznak fel egy évben. A sertésből származó árbevételük egymilliárd forint - mondta el az MTI-nek Osvay György elnök-vezérigazgató.

Forrás: MTI

 


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.