Hírek

Átmeneti intézkedés az orosz húsbeviteli tiltás

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint szó sincs arról, hogy az orosz hatóság a Magyarországról származó teljes húsbehozatalt megtiltotta volna, 14 üzem esetében ideiglenes, átmeneti intézkedés történt.

A hvg.hu szombati információja szerint gyakorlatilag a teljes magyar húsexport fogadását letiltotta Oroszország a saját és az orosz vámunió területén állategészségügyi okokra hivatkozva – ez derül ki egy orosz rendeletből, amit a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek állami felügyelete adott ki. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, Kardeván Endre az MTI-nek elmondta, hogy az orosz ellenőrök Magyarországon 20 állati eredetű élelmiszer-feldolgozó üzemet auditáltak, ebből 14-nél hiányosságot találtak, ezért ezeket átmenetileg kitiltották az Oroszországba szállító cégek közül addig, amíg az előírt feltételeket nem teljesítik. Az államtitkár hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, ha a jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják az üzemek, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra. Kardeván Endre szerint a hibákat, hiányosságokat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra.
Az orosz hatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint 2014. május 14-étől a Hungerit Baromfifeldolgozó, a Master Good, a Her-Csi-Hús, a Darius Hús, a Hungary Meat, a Pápai Hús, a Pick Szeged több cége, az Ász-Kolbász, az Alföldi-Hús Zrt., a Tamási-Hús, a Prima Enten és a Pannontej cégek érintettek.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés