Hírek

Az MVH jelentős többlettámogatásokat fizetett ki a cukorrépa-termelőknek 2014-ben

A cukorrépa-ágazat és ezen belül a cukorrépa-termelők több, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kifizetett jogcím alapján összesen 13, 7 milliárd forint összegű támogatásban részesültek 2014-ben.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) többletforrást különített el az ágazat megsegítése érdekében a cukorrépa-termelők nemzeti kiegészítő támogatása jogcímben résztvevő piaci szereplők számára. A 2013-ban már kifizetett közel 2 milliárd Ft után a 2014. évi többletforrás felhasználásával 217 kedvezményezett részére, külön kifizetési kérelmek benyújtása nélkül – tehát újabb adminisztratív terhek nélkül – további 1 545,9 millió Ft-ot fizetett ki az MVH 2014. december 31-ig. A pluszforrás jelentősen támogatja az ágazatban dolgozó magyar termelőket.

A területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás jogcím alapján az eddigi legmagasabb, 11,7 milliárd Ft összeghez jutottak a termelők 2014-ben. A támogatást a 982 kedvezményezett termelő szabadon használhatta fel, a szaktárca ezzel is segíteni kívánta a gazdálkodók versenyképességét és fejlődését.

A nemzeti támogatások között meghirdetett cukorrépa-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatása jogcím közvetlenül a termelőket célozta meg. A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt szándéka, hogy erősítse a piaci szereplők közötti szerződéskötési kedvet, valamint megfelelő mennyiségű árualapot biztosítson a magyar cukorgyártó-kapacitáshoz. A felek közötti szerződésben rögzített cukorrépa-mennyiség után 354 kedvezményezett részére 438,9 millió Ft támogatási összeget fizetett ki az MVH.

Forrás: MVH

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés