Hírek

Az új szezontól várják eredményük javulását a malmok

Az aratás utáni helyzettől várja az elmúlt időszak veszteségeinek kompenzálását a malomipar, az átadási árak jelenleg mintegy 20 százalékkal alacsonyabbak az egy évvel korábbinál.

Átlagos mennyiségű és minőségű búzatermésre számítunk az idén, bár a tényleges minőségről legkorábban július végén lesznek érdemi adatok − mondta a Napi Gazdaságnak Poór Zoltán, a Pannonmill Zrt. igazgatója. A piaci árak még képlékenyek, a következő időszak nemzetközi tőzsdei fejleményei, illetve a forint−euró árfolyam alakulása jelentős változásokat okozhatnak. Egyre erősödik az a tendencia, hogy a termelők nem kötnek előszerződéseket a malmokkal, hanem a minőség és a valós terméseredmények ismeretében döntenek az értékesítés irányáról, pillanatáról. Ebben segíti őket az utóbbi időben kiépített saját raktárkapacitás is.

A malomipar szereplői mindinkább egyéni stratégiák szerint próbálnak boldogulni, de 8-10 hónapra előre már senki sem tud és akar vásárolni. Ennek nemcsak finanszírozási okai vannak, bár a jó adósnak számító malmok a banki hátteret is könnyebben biztosítják; a terményárak túl változékonyak, a végtermék ára viszont ezt kevéssé tudja követni ahhoz, hogy egy rossz áron megvett nagyobb készlet okozta veszteséget megengedhessenek maguknak az ágazat szereplői. A megfelelő hitelkeret beállítása dobogós helyen van az üzleti stratégiában, mert komoly költségelemmé lépett elő.

Azt sem lehet teljesen kiküszöbölni, hogy emelkedő árak mellett vegyenek búzát − minden malom rákényszerül erre, majd megpróbálja a fő termékeiben érvényesíteni a drágulást. Az év elején tervezett 10 százalékos átadási áremelési szándékunkat nem volt egyszerű, és nem is sikerült teljes mértékben érvényesíteni, ezért reméljük, hogy az aratás utáni helyzet tudja majd kompenzálni az elmúlt hónapok veszteségeit − mondta az igazgató. A lisztárak stabilan alacsonyak, ami veszteséget jelent a malmoknak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a zacskós kiszerelésű finomliszt feldolgozói átadási ára három héttel ezelőtt csaknem 20 százalékkal volt alacsonyabb − kilogrammonként 91 forint −, mint egy éve. Mindeközben a megfigyelt fogyasztói ára március óta folyamatosan növekszik, júniusban átlag 209 forint volt.

 
A feldolgozói átadási árak minden fő termék esetében nagyjából 20 százalékkal alacsonyabbak, mint 2011 azonos időszakában, főleg a saját márkás termékek forgalma nő. A gyenge forint miatt az első félévben erősödött az export Szlovákia és Románia irányába, de ez nem enyhíti érdemben a belföldi veszteségeket – mondta Poór Zoltán.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés