Biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a gazdák minél több készterméket állítsanak elő
2014. március 22., szombat 07:19
A magyar gazdák számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy ne csak alapanyagot, gabonát, élő állatot, hanem minél több készterméket állítsanak elő, forgalmazzanak, kerüljenek közvetlen kapcsolatba a vásárlókkal és így nagyobb jövedelem maradjon náluk mint eddig - hangsúlyozta Fazekas Sándor, aki pénteken egy helyi vágópontot és húsfeldolgozót adott át a Vas megyei Gércén.
|
A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: 2010-ben, amikor a jelenlegi kormány megalakult, mindössze 13 vágópont működött az országban, megyényi területeken nem volt ilyen létesítmény, most a gércei már a 39-ik, amelyet átadtak, tehát megháromszorozódott a vágópontok száma és tovább fog növekedni. Hozzátette: a kormány filozófiája az, hogy amit lehet, a gazdák helyben állítsanak elő, dolgozzanak fel és jó minőségű, jó ízű helyi termékekkel lássák el a környező üzleteket, éttermeket és legyenek helyi beszállítói a közétkeztetésnek is. Fazekas Sándor megjegyezte: az előző kormányzat 265 vágóhidat záratott be, amelyek a mai napig hiányoznak a falvakból és városokból. Hozzátette: korábban minden nagyobb településen volt vágóhíd, tejüzem, tésztaüzem, mára ezek szinte teljesen eltűntek, félreértelmezett uniós szabályok miatt hatósági úton zárattak be sokszor eredményesen működő kisüzemeket. Kifejtette, a jelenlegi kormányzat másként tekint az uniós előírásokra, s érvényesíti az ország érdekeit, amire jó példa az akác körül kibontakozott vita. A miniszter hangoztatta: Magyarországnak az unió nem mondhatja meg, hogy itt milyen fák nőjenek, szükség van az akácfára, szükség van a mézre, s ezért meg kell védeni a magyar gazdák érdekeit, meg kell védeni több tízezer munkahelyet.
V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: aki azt mondja, hogy Magyarországon nem kellenek újabb vágópontok, az letesz a helyi termékről, hiszen ha száz kilométereket kell szállítani ide-oda az állatokat, abból nem lesz helyi termék. Jó példaként hozta fel a gércei Szélessy-család gazdaságát, ahol a saját takarmány megtermelésén túl állatokat tartanak, sőt most már többféle készterméket is elő tudnak állítani.
Szélessy Zoltán az MTI tudósítójának az átadó helyszínén elmondta: a vágópont és húsüzem 136 millió forintos beruházásához 67,7 millió forint uniós és hazai pályázati támogatást nyertek el a Darányi Ignác Terv keretében. Évente 800 mangalicát és 300-500 szarvasmarhát szeretnének levágni és feldolgozni, termékeiket elsősorban a régió húsüzleteiben és éttermeiben kívánják értékesíteni.
Forrás: MTI
- címkefelhő
- területalapú támogatás, búza ára, Nébih, fagykár, kukorica ár, földvásárlás, Agrárminisztérium, traktor, beruházás, napraforgó ár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, agrárium, felvásárlási ár, borászat, gabonaárak, növénytermesztés, támogatások, export, kukorica, állattenyésztés, precíziós gazdálkodás, MVH, FruitVeB, földpiac, fiatal gazda, repce, földtörvény, mezőgazdaság, gabonapiac, búza
Agrárállások
- Legfrissebb állásajánlatok