Hírek

Brüsszel elutasítja a tejkvóta újrabevezetését

A brüsszeli Európai Bizottság elutasítja azt a felvetést, hogy újra vezessék be az unióban az április elején megszüntetett, korábban három évtizeden át érvényben volt tejkvóta rendszerét – közölte szerdán Phil Hogan mezőgazdasági ügyekben illetékes EU-biztos.

Létrehozva:

|

"Fenn kell tartani a közös mezőgazdasági politika piacorientáltságát" – fogalmazott sajtótájékoztatóján Hogan.

A nyomott tejpiaci árszint miatt szeptember 7-én rendkívüli tanácskozást tartanak az EU-országok mezőgazdasági miniszterei. Ezen – az eddig kiszivárgott tervek szerint – "sürgősségi intézkedések" elrendelését tervezik annak érdekében, hogy legalább a ténylegesen felmerült költségeik ellenértékéhez hozzájussanak a termelők. 

Az EU-biztos azonban most még nem fejtette ki, hogy konkrétan milyen intézkedésekre gondolnak. Arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tudott konzultálni az összes tagország szakminiszterével. Azt viszont hangsúlyozta, hogy elsősorban a viszonylag újnak számító tagországok – azon belül is legfőképpen a balti államok – gazdái szorulnak kompenzációra. A litvánokat különösen érzékenyen érinti az uniós agrártermékekre elrendelt orosz importtilalom, ami válaszintézkedés volt az Oroszországgal szemben az ukrajnai orosz beavatkozás miatt elrendelt uniós embargóra. 

Szakértők szerint az egyik lehetséges intézkedés az lenne, hogy december elejéről október közepére előre hoznák a tejtermelő gazdáknak nyújtott pénzügyi támogatás folyósítását. 

A korábbi tejkvótarendszer értelmében országonként maximálták a piacra juttatható tej mennyiségét, és aki ezt túllépte, büntetést fizetett.

MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook