Hírek

Csőd után új gazdára vár a zalai húsfeldolgozó

A felszámoló TM-Line Zrt. meghirdette a hitelezőknek a több mint 2,5 milliárd forinttal tartozó pacsai székhelyű Zalai Baromfifeldolgozó Kft. vagyonelemeit.

A helyi ipari parkban egy 22,5 ezer négyzetméteres területen lévő, 4800 négyzetméteres − évente 800 ezer pulyka és 3,5 millió brojlercsirke levágására és feldolgozására alkalmas − komplexum nettó irányárát 720 millió forintban határozták meg. A cég végelszámolása májusban fordult felszámolási eljárásba.

A működőképesség megőrzése érdekében az üzemet a vágósorokkal, a gépekkel és az egyéb felszerelési tárgyakkal kizárólag egyben kívánják értékesíteni. Somogyi Ferenc felszámolóbiztos lapunknak elmondta, a hitelezőkkel történt egyeztetést követően már az első pályázati fordulóban olyan árat határoztak meg, amely maximálisan figyelembe veszi az ágazat jelenlegi helyzetét.

Az ország egyik legkorszerűbb baromfifeldolgozó üzeme mintegy 1,5 milliárd forint költséggel tavaly februárban készült el. A beruházás megvalósítását az OTP Bank hitelén kívül 397 millió forintos telephely-fejlesztési és 224 millió forint értékű foglalkoztatási támogatás segítette. (A hitelezői tartozásokon kívül a támogatásokat is vissza kellene fizetni, hiszen a cég nem teljesítette kétéves foglalkoztatási kötelezettségét sem.)

Az elsősorban magas minőségű termékeket előállító, egy ideig 173 dolgozót foglalkoztató társaság vesztét elsősorban az okozta, hogy drágán vették az alapanyagot, ám ezt nem tudták érvényesíteni a piacon. A felszámolóbiztos szerint a korszerű üzemet elsősorban gyáregységként lehetne gazdaságosan működtetni.

Az biztos, hogy a hitelezői igények, a banki követelések visszafizetésére csak rendkívül korlátozott mértében lesz majd lehetőség.

A Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t 2008-ban az egykor nagy hírű s több ezer térségbeli termelővel kapcsolatban álló Zalabaromfi Zrt. csődje, majd felszámolása után hat beszerző és értékesítő szövetkezet, valamint a Zala-Cerália, illetve az Első Zalai Takarmányipari Kft. hozta létre. A cég döntően a beszállító termelőké, hiszen a több mint 90 pulykatartó és 30 csirketenyésztő által létrehozott beszerző és értékesítő szövetkezetek a törzstőke több mint 90 százalékát jegyzik.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés