Hírek

Csökken a kiszabott növényvédelmi bírság összege

Évről évre jelentősen csökken a kiszabott növényvédelmi bírság összege.

Mindez az állampolgárok jogkövető magatartásával is indokolható és bizonyítja, hogy a figyelemfelhívó, ismeretterjesztő tevékenységek hatására sokan a hatósági ellenőrzések megkezdése előtt elvégzik területük gyommentesítését – derül ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszából, amelyet Heringes Anita (MSZP) országgyűlési képviselő kérdésére adott. Az Országgyűlés honlapján kedden megjelent, a parlagfű-mentesítési bírságokról szóló kérdésre adott miniszteri válasz szerint a parlagfű-felderítési hatósági eljárások során 2014-ben több mint 3,7 millió hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek.
A földi bejárás és légi felderítés során készített jegyzőkönyvek alapján szabják ki a növényvédelmi bírságot. Az idén mintegy 1500, külterületet érintő határozat született és csaknem 73,2 millió forint bírságot vetettek ki, de ez a folyamatban lévő ügyek lezárásával még változhat – áll a dokumentumban.
A közölt adatok szerint tavaly 129,8 millió, 2012-ben 103,8 millió, 2011-ben pedig 167,1 millió forint volt a kiszabott bírság, de a tájékoztatásból az is kiderül, hogy ez az összeg 2008-ban meghaladta 425 millió forintot.
A jogszabályi kötelezettség betartatása érdekében az illetékes hatóságok minden év július 1-jétől parlagfű-felderítést végeznek, és ha fertőzött területet találnak, a jogszabályok alapján eljárnak a földhasználókkal, földtulajdonosokkal szemben.
A vonatkozó kormányhatározat kiemelt célként határozza meg az állami és önkormányzati tulajdonban álló területeken a folyamatos parlagfű-mentesítést, a közfoglalkoztatásban rendelkezésre álló források bevonásával. A felderítések ezeket a területeket is érintik.
Fazekas Sándor válasza szerint az adatokat áttekintve látható a parlagfű elleni közfoglalkoztatási programok közvetlen és közvetett pozitív hatása is, az elvégzett gyommentesítés miatt az állami és önkormányzati területeken egyre kevesebb növényvédelmi bírságot szabnak ki. Az idén mintegy 1 millió forint volt a kivetett bírság, a tavalyi 3,5 milliós és a tavalyelőtti 3 milliós után. Az adtok szerint 2008-ban ez az összeg 12 millió forint volt.
A kormány továbbra is mindent megtesz Magyarország parlagfű-fertőzöttségének tovább csökkentéséért, és azért, hogy ezáltal az allergiás, illetve asztmás megbetegedésben szenvedők életminősége javuljon – olvasható a földművelésügyi miniszter válaszában.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés