Hírek

Csökkenthetik a termelői árakat a forinttrendek

A forinterősödés deflációs hatása könnyen eloszolhat a termelői piacon. Amennyiben a politika tovább támadja a kiskereskedelmet, a termelőknek az import erősödésére is fel kell készülniük a jelenlegi trendek alapján.

Ha nem tiszavirág-életű a forint erősödése, a magyar termelőknek fel kell készülniük a a jelenleginél nagyobb arányú importra és az élelmiszerárak mérséklődésére. Ám továbbra sem tiszta, hogy az élelmiszerár eddigi erősödésében mekkora része volt a "magyaráru-jelenségnek". Ha erős marad a forint és a politika tovább támadja a kiskereskedelmet, a forinterősödés deflációs hatása egyszerűen eloszlik a a piacon.

Jelenleg átlagosan 5-6 százalék körüli az élelmiszer-infláció, amely Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az erős forint miatt 1-2 százalékkal lassulhat. A szövetség információi szerint az egészséges forint−euró keresztárfolyam a 270−280 forint közötti sávban képzelhető el, ami nem okozna veszteséget az exportra termelő cégeknél és a fogyasztási piacot sem sokkolná. Ám ahhoz, hogy a jelenlegi árfolyam valóban hasson is, a trendnek szeptemberig ki kellene tartania − ebben kevesen bíznak az élelmiszerszektorban.

A szereplők egyrészt ellenérdekeltek − minél gyengébb a forint, annál versenyképesebb a magyar termék a világpiacon −, másrészt mind az IMF-jelentés, mind a kormányzati kommunikáció rossz képet fest, ami magában hordozza a 280 forint feletti euróárfolyamot. Mindez minimum a jelenlegi helyzet (a "magyar termék mindenekfelett" jelenség) befagyását, illetve az indokoltnál gyorsabb élelmiszer-inflációt jelent. Utóbbi hatást a gyenge kukoricatermés-kilátások is erősítik, illetve a bizonytalanság, hogy szeptemberben csendben vagy "veszekedve" folytatódnak a tárgyalások a Valutaalappal.

A fogyasztás erősödéséhez elengedhetetlen az élelmiszer-infláció csökkenése, a kiskereskedelmi forgalom (üzemanyag nélküli) csaknem felét ez a piac adja. A többletköltéseket rendszerint elviszi a pénzromlás, ha csak 2-3 százalékkal javulna az élelmiszerár-index növekedése, a szektor szinte azonnal képes lenne volumennövekedést felmutatni. A kormányzati politika pedig ez évre fogyasztáscsökkenést tervez, így várhatóan az infláció leszorításával nemigen foglalkozik.

A tejpiacon jelenleg túlkínálat van, ebben a szegmensben érzékelhető volt az árualap nagysága a magyar árakban is. A sertés- vagy baromfipiacon a nemzetközi árak is magasak − a gyenge kukoricakilátások pedig e két szegmens árát tovább emelhetik.


Forrás: Napi Gazdaság

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés