Hírek

Czerván: nem kell tartani jelentősebb élelmiszerdrágulástól

Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, jelentősebb drágulástól nem kell tartani, és bár a kormány napirenden tartja az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését, egyelőre nem várható érdemi változás ezen a téren – válaszolta Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az MTI kérdésére hangsúlyozta: jelentős áremelkedéstől azért nem kell tartani, mert az élelmiszerek drágulásának gátat szab a fizetőképes kereslet.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére, a kormány az élelmiszerárak növekedését az általános forgalmi adó mértékének megállapításával tudja befolyásolni. Mint mondta, "a kérdéskör napirenden van" – főként az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklése -, ám egyelőre konkrét intézkedés nem várható.

Mint fogalmazott, az ország anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé – a jövő évi költségvetést sem fogadta el az Országgyűlés, és az IMF-tárgyalások sem zárultak le -, hogy ezen a területen érdemi változás történjen. "De a kormány folyamatosan foglalkozik a kérdéssel" – tette hozzá.

Czerván György utalt arra is, hogy az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten látszanak stabilizálódni, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook