Hírek

EFSA: Növényvédőszer-maradványok alacsony kockázati szinttel

A fogyasztóknak a jövőben sem kell tartaniuk túlzott mértékű növényvédőszer-maradvány terheléstől az élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) közlése szerint a szermaradványok a legújabb vizsgálatok alapján 2013-ban egész Európára vetítve az esetek több mint 97 százalékában a törvényben előírt határértékek alatt marad.

A minták csaknem 55 %-a teljesen mentes vont a kimutatható hatóanyag maradványoktól. Az elemzés közel 81000 élelmiszer minta alapján készült az összes EU tagállam közreműködésével, kivéve Horvátországot, míg Izland és Norvégia csatlakozott a vizsgálathoz. A jelentéshez a 29 adatszolgáltató ország az EFSA szerint két ellenőrző programot hajtott végre: egy nemzeti programot, amit minden ország maga alakít ki, és egy EU által koordinált programot, melynek során minden ország élelmiszer-biztonsági hatósága ugyanazokat a termékeket tartalmazó árukosarat ellenőriz. Összesen 685 növényvédőszerre végezték el a vizsgálatokat. Az EFSA hangsúlyozta, hogy az esetek 1,5 százalékánál lépték jelentős mértékben túl a határértéket; ez a felelős élelmiszeripari vállalattal szemben szankciókhoz vezetett. A harmadik országból származó feltűnő minták aránya 5,7 %, ez emelkedést mutat; ugyanakkor a túllépések aránya mintegy 2 százalékponttal csökkent az importnál. Az EFSA nem tartja valószínűnek, hogy az élelmiszerekben jelen lévő peszticid maradványok a fogyasztók egészségére hosszan tartó hatástgyakorolnának. A rövid ideig tartó hatáskifejtés miatt az európai fogyasztók kockázatát alacsony szintűnek sorolja be.

A szermaradványok adott idő elteltével csökkennek

Az EU által koordinált programhoz az adatszolgáltató országok mintegy 11582 mintát vizsgáltak meg 12 élelmiszerben, azaz almában, fejes káposztában, póréhagymában, fejes salátában, őszibarackban, rozsban vagy zabban, szamócában, paradicsomban, tehéntejben, sertéshúsban és borban. Az EFSA szerint a vizsgált minták 99,1 %-a olyan mennyiségben tartalmaz szermaradványokat, amelyek a megengedett határértéken belül maradnak, ugyanakkor a minták 60 %-a semmilyen kimutatható maradványt sem tartalmaznak. A 2010. év eredményeivel összehasonlítva, amikor a boron kívül ugyanezeket az élelmiszereket vizsgálták az unió szintjén, csökkent a feltűnő minták aránya minden vizsgált csoportban. Az ökológiai termékeket tekintve az EFSA megállapítja, hogy az összesen 4620 minta 15,5 %-a tartalmazott növényvédőszer-maradványt, melyből 0,8 % lépte túl a megengedett határértéket. A maradványok elsősorban olyan hatóanyagokat érintenek, amelyek a biogazdálkodásban megengedettek, valamint olyan perzisztens környezeti káros anyagok, vagy olyan anyagok maradványai, melyek nem feltétlenül származnak növényvédőszerekből, hanem természetes eredetűek, ismertette a hatóság.

Forrás: topagrar.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés