Hírek

Egy liter 76 forint: sorvadásnak indulhat a hazai tejipar

Magyar kérésre is napirenden Brüsszelben a tejágazat nehéz helyzete: a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén a Visegrádi Négyek Szlovéniával, Romániával és Bulgáriával kiegészülve kérték a bizottságot, hogy hozzon intézkedéseket a tejtermelők pozíciójának javítása érdekében.

Somogy Megyei vállalkozók és érdekvédők azt mondják: nem szabad tovább halogatni a határozott kormányzati lépéseket. – Kritikus helyzetben van a hazai tejágazat – mondta Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének somogyi elnöke. Hozzátette: az elmúlt hetek eseményei nyomán adódik a kérdés, hogy a vállalkozások meddig bírják finanszírozni a tejtermelésből fakadó veszteségeket más ágazatok terhére.

Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a többi gazdasághoz hasonlóan az önköltséget próbálják csökkenteni. A tej felvásárlási ára literenként 76 forint, mely egyes információk szerint még csökkenhet, de ha ez a szint stagnál, akkor is súlyos nehézségeket jelent a cégnek, ahol 550 tehénről és szaporulatáról gondoskodnak. 

– Tavaly a tej átvételi átlagára 103 forint volt – tudtuk meg. – Naponta 13-15 ezer litert szállítanak tőlünk, s ha a korábbi árakat vesszük alapul, akkor az idei bevételkiesés akár 100-120 millió forint lehet.

Keszthelyi István rámutatott: a tejtermelés érdekében cselekedni kell. Olyan anyagi forrás biztosítására van szükség, mely enyhíti a hazai vállalkozások gondjait. A késlekedésnek súlyos ára lehet: előbb-utóbb csökken az állatlétszám, s megkezdődhet az ágazat lassú sorvadása. Azt mondta: számos tejtermelő gazdaság maguk előtt tolják a kifizetetlen számlákat, ezért jó volna, ha az őket megillető támogatások kifizetését előre hoznák.

Az ülésen, amelyen az egyes ágazatok tekintetében az orosz embargó hatásait is megvitatták a miniszterek, külön figyelmet szenteltek a tej szektor helyzetének. A szaktárca közölte: a magyar delegációt vezető Nagy István államtitkár egyetértett kollégáival abban, hogy a Bizottság által eddig bevezetett intézkedések nem vezettek eredményre és az orosz embargó egy évvel történt meghosszabbítása miatt további válságkezelésre van szükség. Kérték a Bizottságot, hogy a vaj és a sovány tejpor intervenciós árak emelésével, illetve az export visszatérítések újbóli ideiglenes bevezetésével stabilizálja a piacot és előzze meg a válság további mélyülését.
A visegrádi országok emellett a termelők kieső jövedelmének kompenzációjára is javaslatot tettek.

Forrás: sonline.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés