Hírek

Fontos lenne a támogatási rendszer átgondolása

Az új földforgalmi törvény a mezőgazdasági kis- és közepes gazdaságok megerősítését támogatja, mondta Győrffy Balázs a Kisalföldnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőit látta vendégül a napokban Németh István rábcakapi biogazda. Győrffy Balázs országos és Németh Gergely megyei elnökök az országosan is elismert termelő 160 hektáros gazdaságával ismerkedtek meg.

Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke Németh István gazdaságával ismerkedett Rábcakapin

Megnézték feldolgozóját, csomagolóját és a malmot is. Németh István néhány olyan problémával szembesítette a kamara vezetőit, melyek megoldásához a szervezet segítségét várja.  Az agrárgazdasági kamara rendszeresen szervez hasonló találkozókat, hogy első kézből értesüljenek a vidéket, a mezőgazdaságot érintő gondokról. Németh István vendégeinek elmondta: gazdasága családtagjai mellett huszonnégy állandó alkalmazottnak biztosít kenyeret, a létszám a szezonmunkák során bővül. A biogazda megemlítette: a támogatási rendszer átgondolása fontos lenne az ágazatban. Úgy fogalmazott, az lenne szerencsés, ha a támogatások mértéke a befektetett munkával lenne arányos. Kitért a kormány azon tervére is, miszerint minél nagyobb mezőgazdasági területeken tennék lehetővé az öntözést. „A felszín alatti vizek kihasználására és táplálására kellene helyezni a hangsúlyt. A felszín feletti vizeknél ugyanis hamar előfordulhat szándékos szennyezés, amire egyébként volt már példa. Így a földek vízmegtartó képességét is lehetne erősíteni" – javasolta Németh István a kamara vezetőinek.

Győrffy Balázs a Kisalföld érdeklődésére az új földforgalmi törvény lényeges elemeit ismertette. Elmondta, a kormányzat célja a kis- és közepes gazdaságok megerősítése. – Jelenleg a magyar mezőgazdaságban a nagyüzemek, illetve a kis- és közepes gazdaságok által megművelt földterületek aránya ötven-ötven százalék. Célunk, hogy az arány nyolcvan-húsz százalékos legyen a kis- és közepes gazdaságok javára. Elsősorban nekik kell az ágazat gerincét alkotniuk – fogalmazott Győrffy Balázs. – Azt hiszem, ez egy reális és hosszú távon teljesíthető elképzelés. Ezt a célt szolgálja az új földforgalmi törvény is. Szabályozza például a birtokméreteket. Az eddigi kétezer-ötszáz hektáros maximumot lecsökkenti ezerkétszázra. Ettől lehet eltérés ezernyolcszáz hektárig, ha például az állatállománnyal vagy a vetőmagtermesztéssel kapcsolatos feltételeket teljesíti a gazdálkodó. Az agrárkamara elnöke hozzátette: biztos benne, hogy május elsejéig minden településen megalakulnak a földbizottságok, melyek garanciát jelentenek arra, hogy a termőföldek a helyben lakó gazdák használatában maradnak. A bizottság tagjait a helyi gazdálkodók választják meg.

Forrás: kisalfold.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés