2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Gond lehet a globális élelmiszerárakkal

2011. december 20., kedd 09:06

Lassult a globális élelmiszerárak csökkenése novemberben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének elemzése szerint.


A FAO élelmiszerár-indexe − amelyet a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet − 215 pont volt novemberben, egy ponttal alacsonyabb, mint októberben, amikor négy ponttal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

Most az árak 10 százalékkal alacsonyabbak, mint a februári csúcs idején, de egy százalékkal meghaladják az egy évvel korábbit. A FAO elemzői szerint az árak viszonylag magas szinten vannak, sőt akár még további növekedés is várható a kereslet bővülése miatt. A mutató az idén februárban rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt, erősítve a félelmeket, hogy megismétlődhet a 2007−2008-as élelmiszerválság, amikor a drágulás éhséglázadásokhoz vezetett néhány fejlődő országban. A FAO megerősítette, hogy idén 2,3 milliárd tonnával rekordot ér el a világ gabonatermése, ami − bár hajszálnyival kevesebb az októberi várakozásnál − 3,5 százalékkal több a tavalyinál.


Forrás: Napi Gazdaság

 


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.