Hírek

Indul a licit az ABO Mill malmaiért

Hárommilliárdos, malmokból, telephelyekből álló vagyoncsomagot hirdetett meg az ABO Mill Zrt. felszámolója. A cég ötmilliárdos tartozást halmozott fel.


A szebb napokat látott, szeptember óta felszámolás alatt lévő ABO-cégcsoporthoz tartozó ABO Mill Malomipari Zrt. újabb vagyonelemeit hirdette meg a felszámoló Delta Nova Kft. Ezúttal hat vagyoncsoportban közel nettó 3,2 milliárd forintos irányáron kiírt malomipari ingatlanok, gépek és egyéb eszközök kerültek piacra. Ezek többsége jelenleg is működik, bérbe van adva − mondta Lázár Sándor felszámolóbiztos. Abban bíznak, hogy a nyíregyházi székhelyű társaság legértékesebb vagyonelemei már a tavasszal gazdára találnak.

A legtöbbet, nettó 1,49 milliárd forintot a cég 57 ezer négyzetméteres törökszentmiklósi telephelyéért kérnek, de eladósorba került a gyulai, hódmezővásárhelyi, szegedi, kalocsai és mátészalkai egység is. A vagyonelemekre külön-külön is lehet pályázni, ám az ajánlatok elbírálásánál előnyben részesítik azokat, akik több ingatlant megvennének. Az ajánlatokat február 20-ig várják.

A Szabolcs Gabona Rt. 1993-ban olyan térségbeli szövetkezetek és vállalatok összevonásával, átszervezésével jött létre, amelyek akkor évtizedek óta foglalkoztak gabonafelvásárlással és -feldolgozással. A cég 2005 áprilisában egy arculatváltás eredményeként hozta létre az ABO márkanevet. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő ABO Holding Zrt. célul tűzte ki, hogy folyamatosan terjeszkedve a hazai malomipar egyik meghatározó szereplője lesz.

Nemcsak itthon, hanem érdekeltségek révén Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában is jelentős piaci pozíciókat szereztek. Igaz, a beruházások jelentős részét hitelből valósították meg. Az ABO Mill 2008-at még 14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 100 millió forint körüli nyereséggel zárta, az év második felében azonban a rendelésállomány csökkent, a költségek pedig folyamatosan emelkedtek. 2009-ben már egyre nehezebben tudta teljesíteni hiteltörlesztési kötelezettségeit, ráadásul a nettó árbevétel egymilliárd forinttal csökkent, s veszteséges évet zártak.

A cégcsoport zászlóshajójának tartott ABO Mill 2010-re piacainak több mint a felét elvesztette. A 6,8 milliárdos árbevétel 760 milliós mérleg szerint veszteséggel párosult, ráadásul több mint 100 milliós adótartozást is felhalmozott (a cég szerepel az adóhatóság legnagyobb adótartozókról összeállított legfrissebb listáján is). A vállalat kötelezettségállománya a 2010-es mérlege szerint közel 5 milliárd forint volt. Tovább súlyosbította a gondokat, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az évben 15 másik gabonafeldolgozó céggel együtt az ABO Millt is elmarasztalta kartellezés miatt, és 2,3 milliárd forintra büntette. Ez megpecsételte a cégcsoport sorsát.

Tavaly szeptemberben nemcsak a tulajdonos ABO Holding jelentett csődöt, hanem az ABO Trade Gabona Kereskedőház Zrt. és az ABO Mix Takarmányipari Zrt. is. Az ABO Trade 2010-et 180 millió, az ABO Mix pedig 870 milliós veszteséggel zárta. Ezeket a cégeket egyelőre szintén megpróbálják életben tartani − közölte a felszámolóbiztos. Jelenleg úgy tűnik, van esély a tőkebevonásra, sőt a részvények értékesítésére is.

A meghirdetett telephelyek* (nettó irányár, millió Ft)
Törökszentmiklós, kivett üzem 1 490,0
Gyula, kivett gazdasági épület 204,4
Hódmezővásárhely, kivett gazdasági épület 19,6
Szeged, kivett udvar 706,7
Kalocsa, kivett ipartelep 268,7
Mátészalka, kivett üzem 488,7
Forrás: Cégközlöny,*gépekkel, berendezésekkel


Forrás: Napi Gazdaság
 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés