Hírek

Irányításszerzést engedélyezett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az Agrofert Holding irányításszerzését a Mlékárna Hlinsko s.r.o. vállalkozás felett.

  A GVH pénteki közleménye szerint a vizsgálat során a hivatal megállapította, hogy a vállalkozáscsoportok tevékenységei között Magyarországon a tejtermékek piacán mutatkozott átfedés, különösen a fogyasztói tej (ezen belül is kiemelten a tartós tej), illetve a vaj és vajkészítmények esetében.
    Mivel azonban a tranzakciót követően a vállalkozás piaci részesedése nem lesz jelentős, ezen kívül számos hazai versenytárs is aktív ezeken a piacokon, továbbá számottevő import érkezik Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából, a GVH megállapította: az összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, ezért az irányításszerzés engedélyezése mellett döntött.
    A tájékoztatás szerint az irányítást szerző Agrofert Holding a.s. egy cseh székhelyű holding-társaság, amely számos, a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, illetve vegyiparban tevékenykedő vállalkozást irányít. E vállalkozások elsődlegesen Csehországban aktívak, de jelen vannak Szlovákiában, Németországban és Magyarországon is, mind közvetlenül, mind kereskedelmi kapcsolataik révén.
    A tranzakció szempontjából kiemelendő, hogy a vállalkozáscsoportba tartozó Olma a.s. tejipari vállalat Magyarországra tejtermékeket exportál, melyeket üzletláncokon és kiskereskedelmi boltokon keresztül értékesít.
    A Mlékárna Hlinsko s.r.o. cseh székhelyű vállalkozás tartós tejtermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik, melynek keretében a magyar piacra is teljesített beszállításokat.
 

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés