Hírek

Jelentősen több forráshoz jut a jövőben az élelmiszeripar (+video)

A kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a magyar élelmiszeripart talpra állítsa, megerősítse és a nemzetgazdaság húzóágazatává tegye – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, amikor először kaptak Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyet sajátmárkás termékek.

A budaörsi Tesco áruházban hat beszállító vehette át 29 terméke után a kiváló minőséget tanúsító oklevelet, amelyet a KMÉ-védjegyrendszer megújításának köszönhetően ezután kereskedelmi láncok sajátmárkás élelmiszerei is elnyerhetnek. Zsigó Róbert a díjátadón elmondta: az előttünk álló uniós költségvetési időszakban a Magyarországra érkező támogatásokból jóval nagyobb arányban – a tárca reményei szerint a korábbiaknál háromszor, négyszer meghaladó mértékben – részesülhet az élelmiszeripar. Ez is hozzásegítheti, hogy a nemzetgazdaság húzóágazatává váljon. Hozzátette: a kormányzat továbbra is ösztönözni kívánja, hogy a magyar termékek aránya a kereskedelmi láncokban a jelenleginél lényegesen magasabb legyen, a magyar élelmiszerlánc szereplői között pedig az eddiginél szorosabb együttműködés alakuljon ki. Az államtitkár a következő időszak nagy kihívásának nevezte, hogy a megújulás világszínvonalú technológiák átvételével történjen, és szorgalmazta, hogy növekedjen a termelői és feldolgozói integráció is. Zsigó Róbert rámutatott: a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel ellátott termékek esetében a fogyasztó állami garanciát, egyfajta biztosítékot kap a kiváló minőséget illetően. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hazai élelmiszerek piacán már megfigyelhető, hogy a vásárlók számára az ár mellett a minőség is fontossá vált. A fogyasztók egyre tudatosabban választanak, és érték számukra az élelmiszer-biztonság és a termék magyar eredete is – mondta.

Bognár Lajos helyettes államtitkár a tanúsítványok átadásán kiemelte, hogy a közelmúltban megújult védjegyrendszerben szigorodtak a követelmények, az érzékszervi tulajdonságok mellett a termék megjelenése, a termékbiztonság, a fogyasztóbarát eljárások, az összetétel és a tápérték is fontos szempont a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy odaítélésekor. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy ma már mintegy 70 cég több mint 430 terméke büszkélkedhet a logóval. Bognár Lajos üdvözölte, hogy a kereskedelmi láncok fontos tartják, hogy sajátmárkás termékeiket is kiváló színvonalra emeljék, a minisztérium pedig támogatja ezeket a törekvéseket.

Nigel Jones, a Tesco-Globál Áruházak Zrt. vezérigazgatója a díjátadón úgy fogalmazott, hogy az ünnepélyes esemény a Tesco beszállítóinak sikeréről, az általuk nyújtott minőség elismeréséről szól. A Tesco sajátmárkás termékei közül KMÉ-védjegyet viselhet ezután az Eisberg Hungary Kft. nyolc, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. egy, a Soós Tészta Kft. hat, a Sole-Mizzo Zrt. négy, a Tejmanufaktúra Kft. nyolc és a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt. két terméke.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés