Hírek

Konganak az ürességtől a borospincék Sopronban

A tervek szerint másfél hét múlva, az Irsai Olivér leszedésével elkezdődhet a szüret a Soproni Borvidéken. Mindenki várja már az újbort.

Idén minden összejött, volt elég napsütés, csapadék, szépek, egészségesek, bő termők a fürtők – mondja nem kis megnyugvással Taschner Kurt. A húsz hektáron gazdálkodó szőlész-borásztól azt is megkérdeztük: mikor várható az első szüret a Soproni Borvidéken?

– A Fertő tó partján a Ranisch-dűlőben a tervek szerint másfél hét múlva elkezdődhet az Irasi Olivér szürete – hangzott a válasz. – Fontos, a korai fehér fajta csak ezen a részen ilyen érett. A többi, magasabban lévő területen azonban további napok, hetek kellenek még a szürethez.

Mint megtudtuk, a gazdák, illetve a kereskedők is nagyon várják már az újbort. Tavaly, országszerte, és Sopronban is, mintegy 30-50 százalékkal kevesebb szőlő termett. Így mostanra elfogyott a bor, üresek a pincék. A vörös és a rozé fajtákból van még valamennyi, de a fehér szinte teljesen hiányzik.

A gazdák azonban a szüretig sem pihenhetnek, várva azt, hogy a szemek szépen beérnek maguktól. Továbbra is problémát okoznak a borvidéken az elhagyott szőlők – folytatja Taschner Kurt. Sokszor innen indulnak el a fertőzések, s hiába védekezünk, romlik az eredményesség. A gazos, benőtt területek jó búvóhelyet jelentenek a vadnak. Az állatok pedig már meg is jelentek a dőlőkben. Mi például kerítéssel tarjuk távol a vadat. Ám, aki ezt nem teszi meg, jelentős károkkal számolhat.

A vad mellett egy másik dézsmáló, a seregély is megjelent. Megoldást a hálózás jelenthet. Vagy éppen az, hogy legalább a szüreti kettő hónap alatt csősz járná a dűlőket. Taschner Kurt szerint 10-15 embert kellene ahhoz, hogy eredményt érhessenek el. Ehhez a gazdák összefogására lenne szükség, hiszen a védekezés közös ügyüket, a Soproni Borvidék termését óvná meg.

kisalföld.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés