Hírek

Kormányhatározat készül az élelmiszeripar fellendítésére

Fel kell mérni azon élelmiszeripari vállalkozások körét, amelyek megmentése állami beavatkozást igényel, és szerkezetátalakítási konstrukciókat kell kidolgozni a talpra állításukhoz – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A tervezet szerint fel kell mérni a jelenlegi hitelkonstrukciókat, a cégek valós hiteligényeit, ezt követően meg kell szüntetni a hitelfelvétel akadályait, és javított hitelkonstrukciókat kell kidolgozni. 

    
Az unió következő – 2014 és 2020 közti – költségvetési időszakára komplex élelmiszeripari fejlesztési intézkedéscsomagot kell kidolgozni, amit az Európai Mezőgazdaság
i Vidékfejlesztési Alap finanszíroz.

    
A tervezet rögzíti: a felmérés után meg kell jelölni azokat a szakágazatokat, amelyekbe külföldi tőke is bevonható. 


    
Célként jelöli meg a kormányhatározat tervezete azt, hogy a beszállítók ne legyenek kiszolgáltatva a kereskedőknek, a helyi termelők lássák el a helyi közétkeztetést és vendéglátást, továbbá – szövetkezeti formában – regionális élelmiszer-feldolgozó központokat kell létesíteni.


    
A tervezethez mellékelt adatok szerint az élelmiszeripar termelése 2000 és 2010 között 20 százalékkal csökkent, az ágazatban  foglalkoztatottak száma ugyanebben az időszakban 150 ezer főről 100 ezer alá esett.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés