Hírek

Kritikus szintre nőttek az élelmiszerárak

Újabb élelmiszerválság vár a világra, miután az Egyesült Államokban kialakult, ötven éve nem látott szárazság tovább pumpálja felfelé a gabonafélék árait − írta a Financial Times (FT). A kukorica ára jóval nyolc dollár/bushel fölé emelkedett, és a kereskedők úgy vélik, hogy augusztus elejére meghaladhatja a kilenc dollárt, ha nem javul látványosan az idő.

A szója szintén drágult − mindkét termény ára átlépte a 2007−2008-as élelmiszerválság idején elért magasságát. A búza ugyan még nem tart itt, de az elmúlt öt hétben másfélszeresére nőtt az ára, és elérte azt a szintet, amelyen az oroszországi gabonatáblák jelentős részét elpusztító 2010-es tűzvész, majd az orosz export ezt követő leállítása idején volt. A négy évvel ezelőtti élelmiszerválság nyomán több mint harminc országban robbantak ki éhséglázadások, és szakértők szerint az ennivaló drága volta volt az egyik legfontosabb oka az észak-afrikai arab országokban két éve kirobbant felkeléseknek.

Ebben az ágazatban dolgozom harminc éve, de ilyen katasztrofális időjárást még nem láttam − mondta az FT-nek az egyik gabonakereskedő cég vezető beosztású alkalmazottja. A praxisom alatt a kereslet és a kínálat még soha nem borult fel olyan mértékben, mint most. A jelenlegi válság száz százalékban valós, szemben a 2008-as helyzettel, amikor részben a spekuláció hajtotta fel az árakat − állítja David Nelson, a Rabobank stratégája. Az ENSZ élelmezési szervezetének (FAO) igazgatóját az aggasztja, milyen hatása lesz a folyamatnak a legszegényebbekre, akik jövedelmük háromnegyedét élelmiszerekre költik. A 2007−2008-as áremelkedés után átlépte az egymilliárdot azoknak az embereknek a száma, akik éheznek.

Egyes közgazdá­szok szerint ugyanakkor enyhíti a bajt, hogy a rizs és kisebb mértékben a búza kevésbé szenvedi meg az amerikai helyzetet, ami valamennyire ellensúlyozhatja a kukorica és a szója drágaságát.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a múlt héten csökkentette idei kukoricatermés-prognózisát, a kereskedők több lépcsőben mérsékelték várakozásaikat, legutóbb 8−15 százalékkal, és a meteorológiai előrejelzések sem ígérnek semmi jót. Utóbbiak szerint az amerikai kukoricatermesztő öv területének legkevesebb felén még két hétig kitart a szárazság.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés