Hírek

Lemarad az európai feldolgozóipar

Európa néhány országába visszatért a konjunktúra, ami lassítja a kontinens leszakadását a globális termelési versenyben. Indiát és Kínát viszont az USA-nak sem lesz könnyű beérnie, mivel megrendeléseik egyre nagyobb része hazai igényeket szolgál.

Szélesedett januárban a termelési szakadék a világ nagy gazdasági térségei között, és bár az eddigi tendenciákat egy havi konjunktúraadat nem írja felül, egy-két ország esetében meglepetést keltő fordulat következett be. A feldolgozóipari kibocsátási kapacitások a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban bővültek, míg az eurózóna lemaradása megfordíthatatlannak látszik, igaz, ennek üteme januárban lassult. Fejfájást a közös térségben kevésbé a lassulás okoz, hiszen az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) a decemberi 46,9 pontról 5 havi csúcsra, 48,8 pontra javult. Bővülést az 50 pont fölötti érték jelez, amit szeptember óta először mértek Németországban, de Ausztriában és Lengyelországban is beindult a konjunktúra. Ráadásul a lengyeleknél kifejezetten erőteljes volt a fölívelés, a decemberi 48,8 pontról 52,2 pontra erősödött a szektor teljesítménye.

Pozitív meglepetést még Nagy-Britannia keltett, ahol januárban 52,1 pontra emelkedett a konjunktúraindex a decemberi 49,7-ről. Továbbra is gyengélkedik viszont Európa déli fele, ahol a pénzügyi nehézségekkel küzdő országoknak a zsugorodó termelési kapacitásokkal is szembesülniük kell. Meglepetésszerű visszaesést az erős franktól gyötört Svájcban publikáltak, ahol a tavaly februári robusztus 62,2 pontos csúcs után idén januárra két és fél éves mélységbe, 47,3 pontig zuhant vissza a mutató, ami decemberhez képest is 1,8 pontos korrekció. A német gravitációs erőtérben Csehországban okozott kellemetlen meglepetést a feldolgozóipar zsugorodása, de a második legnagyobb európai gazdaságban, Franciaországban is csökkenést mértek.

Forrás: Napi.hu


A világgazdaságban összességében nem olyan rossz a helyzet, Ázsiában például Kína és India is rákapcsolt, előbbi helyen 0,2 ponttal, 50,5-re emelkedett a BMI, utóbbiban 54,2-ről 57,5-re. Mindkét ország erejét jelzi, hogy a hazai kereslet kompenzálni tudta a szűkülő exportpiaci lehetőségeket, ami látszik a megrendelésállományon és a nyersanyagtartalékok emelkedésén. Sőt, Indiában 8 hónapos csúcson a BMI index, ráadásul a kibocsátási alindex esetében 62,9 pontos rekordot mértek.
Az amerikai ISM feldolgozóipari index is egy kerek ponttal emelkedett a decemberi 53,1-ről, igaz, elmaradt az elemzők által várt 54,5 ponttól. Az amerikai kilátások szempontjából pozitív, hogy a megrendelésállomány nőtt, vagyis fenntartható a feldolgozóipari kibocsátási ütem, amit elsősorban az export fűt. A vártnál kicsit gyengébb adatért egyébként a csökkenő kibocsátási alindex volt a felelős.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés