Hírek

Magyarország és Oroszország is a mezőgazdasági együttműködés folytatásában érdekelt

Magyarország és Oroszország egyaránt érdekelt a két ország között mezőgazdasági együttműködés folytatásában – mondta Fazekas Sándor az MTI-nek hétfőn, miután Moszkvában tárgyalásokat folytatott Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a szankciós politika nem jelent megoldást az ukrajnai konfliktusra, azt tárgyalásos úton kell rendezni.
Fazekas Sándor elmondta: áttekintették a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatokat, és arra a közös álláspontra jutottak, hogy a növelni szeretnék a kereskedelmi forgalmat, és a kétoldalú együttműködés minden területét előrébb kívánnak lépni. Ennek jegyében vesz rész Magyarország az Arany ősz elnevezésű hagyományos moszkvai mezőgazdasági szakkiállításon október elején. A mezőgazdasági kapcsolatok fontos területe lehet a jelenlegiek mellett az agroturizmus, az állategészségügy, a technológia transzfer – közölte Fazekas Sándor.
Elmondta, hogy mindketten fontosnak tartják a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit tervezett beruházásának folytatását, ami magyar oldalról a kelet-magyarországi foglalkoztatás szempontjából is igen előnyös. (Korábbi közlés szerint a cég logisztikai központot tervez létrehozni Záhony határában, a beruházást azonban "jegelték" az embargós intézkedések hatására lecsökkent kereskedelmi forgalom miatt.)
A magyar és az orosz mezőgazdasági miniszter hétfőn megállapodott abban, hogy Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés kiszélesítése és elmélyítése érdekében Fazekas Sándor küldöttség élén – amelyben üzletemberek is lesznek – ellátogat Tatár- és Csuvasföldre, valamint a Mari Köztársaságba. A GMO-mentesség vonatkozásában a magyar és az orosz álláspont nagyon közel áll egymáshoz – állapította meg a két miniszter.
Magyarország és Oroszország képviselőinek következő megbeszélésére a hónap végén, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság szeptember végi ülésén lesz alkalom. Ezt követően a tervek szerint október elején látogat Fazekas Sándor az Arany őszre, amely nemzetközileg is fontos szakkiállítás. A miniszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és Oroszország közötti vita nem érinti a két tárca közötti jó kapcsolatokat.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook