2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Magyarország GMO-mentes státusa előny a biotermékek piacán

2015. február 11., szerda 19:22

A magyar mezőgazdaság mentessége a génmanipulált szervezetektől (GMO) komoly előnyt jelent a biotermékek piacán - mondta az MTI-nek szerdán a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki megnyitotta a magyar standot a világ legnagyobb biotermék szakmai kiállításán, a nürnbergi BioFachon.

Tóth Katalin elmondta, hogy Magyarország a vásáron megújított nemzeti standdal vesz részt, amely a magyar biogazdálkodás termékei mellett kulturális és gasztronómiai értékeket is bemutat. A BioFach így az ország arculatának formálását, idegenforgalmi vonzerejének növelését is szolgáló fórum, az új stand pedig sikeres, "nálunk fordul meg a legnagyobb közönség" - mondta Tóth Katalin. Hangsúlyozta, hogy Magyarország GMO-mentes státusa hosszabb távon piaci előnyt jelent a hazai ökogazdálkodásnak, lehetőséget ad a pozíciók megerősítésére a minőségi, prémium kategóriás termékek területén. Ehhez azonban fejlesztésekre van szükség a többnyire exportra termelő ágazatban, elsősorban a feldolgozói oldalon - tette hozzá. Kifejtette, hogy az ágazatot a nemzetközi szabványoknak mindenben megfelelő minősítői rendszer felügyeli, és keresettek a magyar biotermékek a nemzetközi piacon, de a feldolgozás túlnyomórészt külföldön történik, így a hozzáadott érték nem Magyarországon realizálódik, a magyar fogyasztóhoz pedig a hazai termesztésű alapanyag "jóval drágább áru formájában kerül vissza". Ezért fontos, hogy az új élelmiszeripari stratégia révén a biogazdálkodók is minél több beruházást hajtsanak végre és növeljék feldolgozói kapacitásaikat - emelte ki Tóth Katalin, hozzátéve, hogy a fejlesztések új vidéki munkahelyeket is jelentenek. Ugyanakkor a fogyasztói tudatosságot erősítő, a bioélelmiszereket népszerűsítő munkát is folytatni kell - mondta a helyettes államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva. Magyarországon 130 ezer hektáron folytatnak biogazdálkodást, az ágazatban 2000 vállalkozás tevékenykedik.
A szerdán kezdődött BioFach-on 76 országból mintegy 2300 kiállító vesz részt. A négynapos vásárra több mint 40 ezer szakmai látogatót és a biotermékek iránt érdeklődő fogyasztót várnak. A magyar nemzeti standon 15 vállalkozás mutatja be termékeit a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum vezérigazgatósága és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. közreműködésével.

Forrás: MTI


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.