Hírek

Megerősödött a magyar dinnyetermelés az elmúlt években (+video)

Megerősödött, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években, amit az is jelez, hogy a korábbi mintegy 5 ezer helyett ma már 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban – hívta fel a figyelmet a földművelésügyi miniszter hétfőn a fővárosban, az egyik bevásárlóközpont CBA üzletében.

Fazekas Sándor hozzátette, a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. Aláhúzta: a magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye 40-50 százalékát külföldön adják el. A miniszter a magyar görögdinnye promócióját elindító rendezvényen arra kérte az embereket, hogy minél több magyar dinnyét fogyasszanak, mert ez a szántóföldi gyümölcs nemcsak nagyon jó minőségű, hanem egészséges és vitaminokban gazdag. Kérte a vásárlókat, hogy az itt-ott még fellelhető import dinnye helyett vegyenek magyart. A promóciós akcióhoz több nagy magyarországi áruházlánc is csatlakozott a CBA mellett – fűzte hozzá.
Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta, az idén bőven lesz görögdinnye az országban. A belső fogyasztás az elmúlt évek promóciós akcióinak hatására mintegy 20 százalékkal nőtt. A dinnye minősége jó, és várhatóan magyar görögdinnye kerül majd több európai ország fogyasztóinak asztalára az idén júliusban, augusztusban és szeptemberben. A FruitVeb elnöke az MTI-nek elmondta: a görögdinnye termőterülete 2011-től 2014-ig 4700 hektárról 6000 hektárra nőtt. Ez a nemzeti dinnye programnak és a magyar görögdinnyét népszerűsítő promóciós akciónak köszönhető. Az idei termés fele-fele arányban kerül majd a bel- és külföldi piacra. Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy Magyarország visszahódítsa korábban elvesztett piacait, és ismét a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre legyen, mint a kétezres évek elején.
Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke rámutatott: veszni látszik annak a négyéves munkának az eredménye, amelyet a kormány, a szakmai szervezet és a dinnyetermelők egyesülete közösen végzett a termelők érdekében. Az elnök úgy vélte: a magyar dinnyetermelők támogatásáról szóló konszenzus felborult, mivel egyes áruházláncok akcióznak a dinnyével. Ez pedig a magyar termelők számára káros. A dinnyetermelők egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: a 30-35 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár nem fedezi az előállítás költségeit. A ráfordításokat a legalább 40 forintos felvásárlási ár fedezné – közölte. Hozzátette: semmi nem indokolta, hogy a dinnye árát egyes áruházláncok taktikai okokból levigyék.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az üzletlánchoz a hétvégén érkezett meg az első nagyobb magyar görögdinnye-szállítmány. Ennek köszönhetően megkezdődik a magyar görögdinnye idei szezonja az üzletekben. Az áruházlánc vállalja, hogy innentől kezdve kizárólag magyar görögdinnyét vásárol és forgalmaz – jelentette ki.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook