Hírek

Megfordult a trend az élelmiszeriparban

Hosszú évek után tavaly újra nőtt a magyar élelmiszeripar gazdasági teljesítménye, az előzetes adatok szerint 2 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet − mondta Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke a szervezet közgyűlésén.

Mindez a gazdasági körülmények változatlansága mellett történt. A teljesítménybővülés a több mint 6 százalékkal erősödött exportértékesítésnek köszönhető, az ágazat belföldi értékesítése ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is csökkent − mintegy 3 százalékkal. Múlt évben a szektor költségei és értékesítési árai kedvezőtlenül alakultak.

A mezőgazdasági termékek, alapanyagok termelői ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett, miközben az élelmiszerek és az alkoholmentes italok fogyasztói ára csak mintegy 7 százalékkal nőtt. A magyar mezőgazdasági termékek 65 százalékát a magyar élelmiszeripar vásárolja és dolgozza fel. Az ágazatban valamivel több mint 97 ezren dolgoztak két éve.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés