Hírek

Megmenekült a csődtől a milliárdos malomcég

A csődvédelembe menekült nyíregyházi Abo Holding Vagyonkezelő Zrt. megállapodott hitelezőivel, az egyezséget a bíróság elfogadta, és megszüntette a csődeljárást – tudta meg a gazdasag.hu.

 

Tavaly ősszel jelentett csődöt az Abo Holding Zrt., amely a tulajdonosa többek közt az Abo Mill Malomipari Zrt.-nek. A társaság fizetési haladékot kapott, s az elmúlt hónapokban sikerült dűlőre jutni a hitelezőkkel. Legalábbis erre utal a legfrissebb Cégközlöny értesítője, miszerint a bíróság jóváhagyta az egyezséget, és megszüntette a fizetési haladékot – írta a Gazdaság.hu.

A malomiparral, gabonakereskedelemmel, takarmányiparral és állattenyésztéssel foglalkozó nyíregyházi székhelyű csoport komoly akvizíciókat folytatott az elmúlt évtizedben, mind belföldön, mind külföldön, Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában.

Szintén csődvédelmet kért a csoporthoz tartozó Abo Mix Zrt. és az Abo Trade Zrt., ez utóbbi kérelmét a bíróság elutasította. A holding zászlóshajója, az Abo Mill Zrt. ellen tavaly ősszel indult felszámolási eljárás fizetésképtelensége miatt. A társaság 2008-ban 14 milliárd, 2009-ben 13 milliárd, tavaly viszont már csak 6,8 milliárd forint árbevételt ért el. A zsugorodó forgalom miatt az elmúlt két évben veszteségessé vált a társaság: tavaly már 760 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárt. A malomcég 2010-re 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmozott fel.

Az Abo Mix Takarmányipari Zrt. szintén nehéz helyzetben volt: a 2008-as 7,6 milliárd forintos forgalom után tavaly már csak 2,7 milliárd forint árbevételt ért el, 870 millió forint adózott veszteséggel, s több végrehajtás indult ellene. Az Abo Trade Gabona Kereskedőház Zrt. forgalma is harmadára zsugorodott az elmúlt években, a tavalyi évet 180 milliós mínusszal zárta, és tegnap – a holdinghoz hasonlóan – szintén csődöt jelentett.

A Napi Gazdaság információi szerint hárommilliárd forintot kérnek a nyíregyházi Abo Mill Malomipari Zrt. bérbe adott telephelyeiért, gépeiért és eszközeiért. Nem csökkentették a korábbi irányárat, mert a törökszentmiklósi, gyulai, hódmezővásárhelyi, szegedi, kalocsai és mátészalkai létesítmények iránt jelentős érdeklődés tapasztalható − mondta Lázár Sándor, a felszámoló Delta Nova Kft. munkatársa. A legértékesebb vagyonelem az 56 ezer négyzetméteres törökszentmiklósi üzem, amelynek irányára nettó 950 millió forint. Ennek malomipari, borsóhántoló és mustármagőrlő berendezéseiért 540 milliót kérnek.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés