Hírek

Mi a különbség tej és tej között? – Íme néhány érdekes tény

Tejivó nemzet a magyar, legalábbis 2010-es adatok szerint átlagosan 67,5 liter tejet iszik meg egy magyar ember egy év alatt, ezzel pedig az uniós átlag felett teljesít. Ennek ellenére még mindig sok mindent nem tudunk vagy rosszul tudunk a tejről − állítja Bíró András, a Bonafarm Csoport tejmestere.

Az Európai Unió országaiban jellemzően háromfajta tej kapható, amelyet a zsírtartalom alapján különböztetnek meg, így van az úgynevezett teljes tej (legalább 3,5%), a félig fölözött tej (1,5−1,8%) és a sovány tej (legfeljebb 0,5%). Itthon azonban egy negyedik típus, a 2,8%-os zsírtartalmú tej a legnépszerűbb. Ez azonban hazai sajátosság: más uniós országokban nem gyártanak és forgalmaznak ilyen terméket, hazánk külön engedélyt kapott ennek a kategóriának a fenntartására.

A zsírosabb és a soványabb tej íze különbözik egymástól, de a közhiedelemmel ellentétben ez nem a víz hozzáadásának köszönhető. A tejfeldolgozó üzemekben ugyanis a tejet nem vizezik fel annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a zsírtartalma. A zsírtartalom a fölözés során befolyásolható, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól. A "tej" néven forgalomba hozott élelmiszer kizárólag tejet tartalmazhat, anélkül hogy bármit hozzáadnának.

A különböző csomagolások és kiszerelések csak a tej tárolása és a csomagolóanyag újrahasznosítása szempontjából nyújtanak mást, ugyanazt a 3-4 napos szavatosságú pasztőrözött tejet töltik beléjük − legyen zacskós, üveges, műanyag palackos vagy éppen dobozos. Ez alól kivételt csak a tartós UHT tej jelent, amelynek a felbontás nélküli hosszú, 6 hónapos eltarthatóságát speciális, hatrétegű kartondoboz (amely a fényt sem ereszti át), valamint az ún. aszeptikus (tehát steril, a fertőző anyagoktól biztonságos védelmet nyújtó) töltési technológia biztosítja.

A kérdés persze jogos: akkor mégis mitől más az egyes feldolgozóüzemek által készített tej íze? Ezt alapvetően az határozza meg, hogy milyen fajtájú tehéntől − például a holstein-frízek vékonyabb, de több, míg a jersey fajtájú tehenek inkább kevesebb, de teltebb, zsírosabb tejet adnak − származik, és az állat mit eszik. A tehén a takarmányból és vízből "csinálja" a tejet, tehát meghatározó, hogy milyen összetételű és minőségű a takarmány.

A napi mennyiséget annak köszönhetően lehet előállítani, hogy hazánkban mintegy 250 ezer tejelő szarvasmarhát tartanak a gazdák, és egy tehén naponta átlagosan 22 liter tejet ad. A Bonafarm Csoport csipőteleki telepén egy tehén mintegy 30 liter tejet ad naponta, csak innen naponta háromszor indulnak a tejszállító kamionok, közel 61 ezer liter tejjel minden egyes nap.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés