Hírek

Minden eddiginél nagyobb válság jön: akár negyedével is eshetnek az árak!

Talán sikerül némileg mérsékelni a 2015-től várható mély piaci válságot a tejágazatban azokkal a támogatásokkal, melyekre már jövőre számíthatnak a tehenészetek.

Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak miatti veszteségeket. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában számolt be a várható támogatásokról, melyeknek alapja a nagyüzemektől elvett területalapú támogatás. Beszélt arról is, hogy jövőre a tejkvótarendszer meg fog szűnni. Ez azt jelenti, hogy szabadpiaci versenyhelyzetbe kerülnek a tejtermelőink, ami várhatóan a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatékonyabban termelő nyugati tej megjelenik hazánkban, s lenyomja az árakat. A minisztérium a várható válságon, bevételkiesésen leginkább az említett támogatási rendszeren keresztül tud majd segíteni: a közvetlen támogatások mértéke a 2014. évi 13forint tejkilogrammonkénti összeghez képest várhatóan 26 forint lesz.

Ennél pesszimistábbak a hazai nagyüzemek, melyek a tehenek 70-75 százalékát tartják. A piacnyitással a tej felvásárlási ára a mostani 95-100 forintról 85 forintra eshet. „A kvóta megszüntetése az Európai Unióban és az orosz embargó együttesen óriási veszélyt jelent. A tej ára már most elindult lefelé, csökken, és további csökkenések várhatók. Tehát gyakorlatilag, ha az a csökkenés, amelyet prognosztizálnak, bekövetkezik, akkor a megnövekedett támogatással együtt ugyanott leszünk, ahol most vagyunk” – nyilatkozta Karjcsovicz András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségéhez tartozó Szarvasmarha-tenyésztők Választmányának elnöke.

Ezt a helyzetet mélyíti tovább, hogy a kormány elvette az 1200 hektár feletti földterületek uniós támogatását. „A mi kormányunk hadat üzent a mezőgazdasági társas vállalkozásoknak – jelentette ki Nagy Tamás, a MOSZ elnöke a szervezet minapi kongresszusán. Nagy szerint a támogatás csökkentésének hatása nem azonnal, hanem néhány év múlva mutatkozik majd meg a nagygazdaságoknál.

Forrás: szabadfold.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés