Hírek

Öt új termékkel lép a búza hazai piacára a Syngenta

Több mint ezer agrárgazdálkodó vett részt a Syngenta hagyományos szezonnyitó road-show-ján. A búza, kukorica és napraforgó termesztési lehetőségeiről hét városban rendezett eseményen a vállalat szakértői mindhárom ágazatban olyan integrált megoldásokat és termékeket mutattak be a résztvevőknek, amelyek révén akár többlettermés érhető el az idei termelési szezonban.

A kalászos gabonafélék területén a világpiacot vezető Syngenta ettől az évtől négy őszi búza fajtát és egy hibridárpát kínál a hazai gazdálkodóknak. Sokat várunk ezektől a vetőmagoktól, hiszen az ország számos pontján elvégzett kísérleteinkben nagyon ígéretes terméseredményeket értünk el velük, és a tavalyi évben közel 200 termelőnél közepes parcellákon is bizonyították tudásukat – mondta Harmat Ákos. A kalászos növények kampánymenedzsere kifejtette: a vállalat megbízható – a csávázástól a tarlókezelésig tartó – teljes technológiát kínáló portfólióval rendelkezik. A fungicid készítmények kimagasló – a 2014-es viszonyok között igen látványos – hatékonyságot mutattak a kalászosokban.

A tavalyi évben 1,16 millió hektáron őszi búza, 210 ezer hektáron pedig őszi árpa termett, amely enyhe növekedést jelent 2013-hoz képest. Az idei vetésterület viszont – különösen az őszi búza esetében –elmarad ettől, alig több mint 1 millió hektárt tesz ki. A legnagyobb kihívást 2014-ben a soha nem látott mértékű sárgarozsda fertőzés jelentette, amire a Kárpát-medencei búza fajták különös érzékenységgel reagáltak. Ezen kívül a mezei pocok okozott problémát a déli országrészben.

– 2014-ben nem voltak ritkák a 8-9 tonna feletti termésátlagok, ugyanakkor a pocok és sárgarozsda sújtotta táblákon alig 2-3 tonnát arattak. A tavalyi esztendő tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy rendkívül fontos a preventív védekezés, a szükséges gombaölőszeres kezelés és a megbízható szárszilárdítás – hangsúlyozta Harmat Ákos.

Az ősz során lehullott nagymennyiségű csapadék megnehezítette a kukorica betakarítását, sok helyen elhúzódott az aratás. Ennek ellenére az elmúlt 10 év legjobb eredményével, 9 millió tonnát meghaladó betakarított terménnyel büszkélkedhetnek a kukoricatermesztők Magyarországon, mondta Schipp Márton, a kukorica termékfelelőse. 

A 2015-ös év újdonsága a Syngenta Kukorica Program. A folyamatosan színre lépő új generációs kukorica hibridekre (SY Arioso FAO 300, SY Iridium FAO 360, SY Ulises FAO 380, SY Octavius FAO 400, SY Afinity FAO 470) alapozott Syngenta Kukorica Program a vetéstől a betakarításig kínál komplex technológiát a termelőknek. Ennek elemei a talajlakó kártevők elleni vetőmagcsávázás a Force 20 CS-el és a Force 1,5 G-vel történő talajfertőtlenítés, amely már több mint egy évtizede bizonyítja hatékonyságát és jövedelmezőségét a kukoricabogár lárvája elleni védekezésben. Ezen kívül a háromkomponensű Lumax-szal történő korai posztemergens gyomirtás, amely egy kezeléssel, akár egy betakarításig tartó gyommentességet biztosíthat a kukorica számára. A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni hatékony védelem az Ampligo-val, és a kedvezőtlen időjárási körülmények okozta stresszek hatását tompító Quilt Xcel használata. Az ország számos pontján elvégzett üzemi kísérletek eredménye alapján kijelenthető, hogy a Syngenta Kukorica Program alkalmazásával biztonságosabban és eredményesebben termeszthető a kukorica, ismertette Schipp Márton.

2015-ben eljött a magasolajsavas napraforgó ideje, mondta Veres Gabriella, a terület szakértője. Világszinten egyre keresettebb az egészségesebb, jobb eltarthatósággal bíró növényből készült olaj. Előrejelzések szerint tíz éven belül akár 1 millió hektárral is nőhet világszerte a termőterület. Magyarország fontos szereplő lehet e folyamatban, egyrészt a kedvező adottságai, másrészt helyben meglévő feldolgozóipara miatt.

Az elmúlt évben csökkent a napraforgó teljes vetésterülete, körülbelül 600 ezer hektáron vetették. Az előzetesen borús kilátások ellenére szinte minden területen rekordtermést eredményezett, köszönhetően többek között a Syngenta meghízható genetikájának. A teljes vetésterület közel 60 százalékán Syngenta hibrideket termesztettek. Az országos napraforgó termésátlag 2,67 tonna lett hektáronként.

– A Syngenta, mint a napraforgó szakértője az eddigi, bizonyított és kedvelt napraforgó hibrid portfólióját 2015-től bővíti: új, magasolajsavas, imidazolinon toleráns (Clearfield) hibrideket vezetünk be, ezzel a piacon egyedülálló magasolajsavas portfóliónkban 5 hibrid közül választhatnak a termelők. Az új Clearfield magasolajsavas hibridek bevezetésével a termelőknek ebben a szegmensben sem kell kompromisszumot kötniük, akik herbicid toleráns technológiában gondolkodnak. Nekik ajánljuk a Syngenta kiváló hozamú imidazolinon toleráns magasolajsavas hibridjeit. Kipróbálásra itt lesznek az új genetikájú Clearfield Plus hibridek, valamint új szegmensbe lépünk be az idei esztendőben a Syngenta Express toleráns hibridével.

Heicz Péter, üzletfejlesztési vezető, a Contivo™ program felelőse kifejtette: az egy éve indult rendszer azoknak kínál lehetőséget, akik még éreznek potenciált a termesztési lehetőségeikben, s ezt szakértői segítséggel szeretnék kiaknázni. Eddig több mint 60 gazdálkodó csatlakozott eddig a Syngenta kezdeményezésére létrejött Contivo™ szakmai programhoz. ők már csaknem 40 ezer hektárnyi földterületen kamatoztatják a szerzett ismereteket és szolgáltatásokat. 2015-től már tizenkét vállalat és intézmény segíti az agrárgazdálkodókat a programban. ők olyan egyedi szolgáltatásokat is kapnak a Contivo™ főszereplőitől, amely csak ebben a konstrukcióban érhetőek el.

Az idei esztendőben a Syngenta új globális stratégiát valósít meg, mondta Vajda Beáta marketingvezető. Ettől az évtől a kereskedelmi folyamatok egyszerűsítése, a kutatás és fejlesztés erősítése, szaktanácsadói rendszer, a nagyobb hatékonyságot ígérő termékpaletta fémjelzi a Syngentát. Olyan előnyök ezek, amelyek révén a magyarországi termelők nemcsak megőrzik, de növelhetik is versenyképességüket.

 

Forrás: Syngenta

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook