Hírek

Piacképes, mesterséges marhahús van kilátásban

Holland kutatók nyilvánvalóan nagy lépést tettek előre a piacképes, mesterséges marhahús kifejlesztésében.

Ahogy Prof. Mark Post élelmiszer fiziológus a dán médiának nyilatkozta, a laborban előállított marhahús gyártási folyamata jelentősen olcsóbbá vált. Míg a 2013-ban első alkalommal bemutatott 250 g mesterséges darált marhahússal készült hamburger előállítási költsége mintegy 500.000 DKK (67.065 euró) volt, a húspótló anyag kilogrammonkénti ára időközben közel 400 DKK-ra (54 euró) csökkent. A Post adatai szerint a hús labortechnikai előállítása lényegesen hatékonyabban kíméli az erőforrásokat, mint a hagyományos változat a hízóállatokkal. Ugyanazzal az output értékkel számolva kevesebb környezeti terhelést jelent, és segíthetne a szűkössé váló alapanyagok jobb felhasználásában a jövőben. A tudós ezért a mesterséges marhahús esetében nagy értékesítési potenciált lát. Becslése szerint a következő 20-30 évben a többek között általa kidolgozott gyártási folyamatra épülve egy jövőorientált ipar fejlődhetne ki, ami aztán a tovább csökkenő költségek esetén feltétlenül komoly konkurenciát jelenthetne a hagyományos hízlalásnak.

Forrás: proplanta.de

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés