Hírek

Prága kitiltaná a lengyel élelmiszereket

Csehország a lengyel élelmiszerimport betiltásával fenyeget, amiért Varsó nem adott tájékoztatást arról, mely élelmiszerekhez használtak étkezési helyett ipari sót. Az Európai Bizottság kész beavatkozni az ügyben, ha a felek nem jutnak megállapodásra.

 

Feszültség keletkezett Prága és Varsó között, miután egy lengyelországi botrányban kiderült, hogy több élelmiszer-ipari cég étkezési helyett ipari sót használt termékei gyártásához, amelyekből Csehországba is exportálhattak. A vegyipari mellékterméket a gyanú szerint húsüzemek, halfeldolgozók, tejüzemek és sütödék is használták, de a lengyelek nem hajlandók nyilvánosságra hozni a szabályszegő gyártók nevét, így teljes a bizonytalanság. Varsóban zavaros volt a reagálás a botrányra. A közegészségügyi szolgálat jelentése végül azt állította, hogy bár a tisztítatlan só nem felel meg az előírásoknak, fogyasztása nem veszélyezteti az egészséget. A közvélemény haragja miatt ennek ellenére nyomozást indítottak, és lefoglaltak több tonna élelmiszert, azonban nem hajlandók tájékoztatást adni a cseheknek.

A cseh mezőgazdasági és élelmiszer-ellenőrzési hatóság (SZPI) szerint az ipari só önmagában nem veszélyes, de mert nem vetik alá az élelmiszerekre előírt kontrollon, műtrágyával vagy más veszélyes anyaggal lehet szennyezett, vagyis az ügy az élelmiszer-biztonsági szabályok súlyos megsértését jelenti. Bár a lengyel ellenőrök nagy mennyiségű ipari sót lefoglaltak az élelmiszergyártóknál, nem adtak megfelelő tájékoztatást az Európai Unió országainak a potenciális veszélyről, s ezzel megsértették az uniós szabályokat. Ezért minden lengyel élelmiszert óvatosan kell kezelni. Petr Bendl mezőgazdasági miniszter szeretné megkapni a brüsszeli bizottság engedélyét a lengyel import letiltására. Szerinte meg kellene teremteni szankciók bevezetésének lehetőségét az olyan ügyekben, amelyek a lakosság biztonságát veszélyeztetik, s ilyen irányú javaslatot kíván tenni az unió mezőgazdasági minisztereinek következő tanácskozásán − írta a The Prague Post.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium nyilatkozatában hisztérikusnak minősítette a csehek reakcióját, és utalt arra, hogy céljuk a hazai élelmiszeriparnak egyre nagyobb vetélytársat jelentő lengyelek kiszorítása. Jelenleg évi több mint 1 milliárd euró értékben exportál Lengyelország élelmiszert Csehországba, amely a lengyel élelmiszer-ipari termékek harmadik legnagyobb importőre.

Bár a cseh adatok valamivel szerényebbek, csak 1 milliárd dollárra teszik a lengyel import értékét, az tény, hogy igen gyorsan növekszik, tavaly a 2000-esnek mintegy négyszerese volt.

Az Európai Bizottság lengyel lapértesülések szerint kész beavatkozni az ügybe, ha a felek nem tudnak megállapodni egymással, miután Prága a segítségét kérte. Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter szerint betartották az uniós előírásokat a probléma kezelésében. A két fél napokon belül tárgyalásokat kezd szakértői szinten.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés